Historie
Ontstaan van het FSweekend
Het simulator vliegen is al in de jaren 80 ontstaan. Een heel andere tijd wat betreft computers. Bovendien was er nog geen internet.
Het programma Flightsimulator kwam o.a. uit voor de Tandy, Apple II en enkele andere voorlopers van de PC . Enkele streepjes op het scherm; meer was het niet. Later kwam de Flightsimulator uit voor de PC, Commodore en diverse andere home computers. De PC had toen nog geen Windows en geen muis en de Flightsimulator draaide onder MS-Dos.
lees meer...
Even daarna kwam de Flightsimulator ook uit voor de Atari ST. Toen best een revolutionair ontwerp want deze computer had net als de Apple (het was eigenlijk een kloon van de Apple) al een muis en met windows en was redelijk betaalbaar.
In Amsterdam waren er een paar Atari vliegers, waaronder ik zelf, met elkaar in contact gekomen. Zo leerde ik Mathijs Kok kennen die bij dezelfde werkgever bleek te werken als ik . Hij was al enige tijd met enkele vrienden bezig om met elkaar vluchten (legs) uit te voeren. Dit gebeurde de eerste jaren bij Mathtijs Kok in zijn eigen huis. Hij bedacht ook de naam FsFan .
Mathijs maakte vluchtplannen met een verhaal voor ons, die we dan ‘standalone’ uitvoerden. We zaten met gemiddeld rond de 6 personen bij hem aan de grote tafel in zijn woonkamer. Mathijs was best streng en we moesten zeker ons best doen. Het was geen spelletje. Alles op de hand navigeren dus dat was vaak echt wel zweten.
Bedenk wel: in een netwerk vliegen bestond nog niet en van internet had nog nooit iemand gehoord. Je kon computers zoals de Atari wel via een RS232 kabel met elkaar verbinden zodat je met zijn tweeën een vlucht kon maken. Helaas verliep dit bij lange na niet altijd vlekkeloos: springende vliegtuigen of haperende verbindingen…
De groep Atari vliegers werd steeds groter en vanuit het gehele land kwamen ze onregelmatig bij elkaar. Ook sloten meer PC vliegers zich aan bij FsFan. Mathijs verhuisde naar een mooi maar klein huisje in de binnenstad van Amsterdam. Daar was het passen en meten. Een leuke tijd en Mathijs was een zeer fijne en gezellige gastheer.
Naast het gewoon vliegen van de legs die Mathijs maakte voor ons, ontstond bij Mathijs ook het plan om een Interstate Race te gaan houden. Dit gebeurde ook bij hem thuis.
De 1e Interstate Race werd gehouden in augustus 1991 en werd gewonnen door het Red Team waar ik ook deel van uitmaakte. Er deden 2 teams mee en de race duurde 13 uur. Alle teamleden vlogen 1 of 2 legs. Ik zelf had in een van de laatste legs een moeilijke landing. De captain van ons team had over het hoofd gezien dat in deze leg een zeer lastige landing zat en aangezien ik toen zeker niet een van de allerbeste van het team was, gaf het wel heel erg veel druk als je hele team achter je staat mee te kijken. Met het zweet in de handen zette ik de kist gelukkig goed neer, het team was opgelucht en een van de andere leden kon de laatste leg vliegen en we behaalden de winst. Mathijs was met enkele anderen verantwoordelijk voor de luchtleiding die steeds over onze ruggen controleerden of we ons wel aan de strikte vlieg-en navigatieregels hielden. Als iemand dit niet deed kregen zijn team strafpunten.
Ondertussen was FsFan een begrip geworden in binnen- en buitenland en zette Mathijs een bulletinboard op. Hier kon je op inloggen met een modem op de telefoonlijn. Internet bestond nog steeds niet, of althans niet via providers. Uit binnen- en buitenland werd met dit bulletinboard informatie uitgewisseld. Het bulletinboard was continu overbezet, soms zat je uren met je modem aan de telefoonlijn om er tussen te komen om contact te krijgen om snel alle nieuwe informatie binnen te halen. De pioniers uit deze tijd kennen allemaal nog de piepjes die de modems maakten tijdens het bellen en het contact maken met het bulletinboard.
In die tijd ontstonden er ook in binnen- en buitenland FsFan groepen die met elkaar legs gingen vliegen. FsFan Voorschoten is voortgekomen uit deze tijd en nog steeds actief. U kunt daar altijd nog een kijkje komen nemen: info staat op hun website.
Inmiddels was bijna iedereen wel overgeschakeld van de Atari op de PC met Flightsimulator. De ontwikkelingen van software en hardware gingen razendsnel. Elke twee jaar wel een vernieuwde versie van de Flightsimulator en kwamen er nieuwe snellere processoren en videokaarten op de markt.
Na 1991 volgden er nog enkele Interstate Races die inmiddels in het oude Aviodome op Schiphol werden gehouden en waar het publiek deze kon volgen. Eén van de laatste was een 24 uurs Race in september 1995. Vanuit deze races in het Aviodome ontstond het plan van de vriendenkring van het Aviodome en diverse clubs om een Flightsimulator dag te organiseren voor geïnteresseerden en Flightsim enthousiastelingen. De eerste algemene, nog bescheiden, ‘Flightsim’ simulator dag in de Aviodome was op 4 oktober 1998 maar werd goed bezocht.
In oktober 1999 werd het grootser aangepakt en werd het een tweedaags weekend met de medewerking van verschillende grote Flightsim clubs uit Nederland. Eén hiervan was de club DFSO die een hele mooie Flightsim show ten beste gaf. Men had daar met man en macht maanden aan gewerkt en het verliep vlekkeloos . Alle nieuwe technieken die er toen bestonden voor de Flightsimulator werden uit de kast gehaald en het was een zeer groot succes.
Tot en met oktober 2002 werden deze Flight simulator weekenden met veel succes gehouden in het Aviodome te Schiphol. Helaas had Schiphol de grond daar hard nodig en moest het Aviodome verdwijnen. Daarvoor in de plaats werd het huidige Aviodrome in Lelystad gebouwd. Zo konden we weer door met het organiseren van de Flightsim weekends.
Ik heb toen in overleg met alle betrokken clubs de organisatie op me genomen en in oktober 2004 was het zover. Ik heb zelf toen de naam FSweekend bedacht en ingevoerd omdat dit een exclusieve naam is en dat is het nog steeds: google maar eens FSweekend.
De website ‘FSweekend’ werd gebouwd zodat bezoekers hier algemene info konden vinden van de deelnemende clubs. Momenteel is er deze geheel nieuwe versie met meer info en zowel in het Nederlands als in het Engels.
Verder was en is de ondersteuning van Rob de Vries, van simFlight.nl, van grote invloed geweest voor de PR van de FSweekends. Alle verslagen die hij heeft gemaakt zijn nog te vinden op onze website. Ook de website van Jos Grupping is een aanrader. Helaas werken diverse links niet meer maar het geeft een heel goed beeld van de ontwikkeling vanaf de Flightsimulator: http://fshistory.simflight.com/
Net als FsFan is het FSweekend geen officiële club, organisatie, vereniging of stichting. Daarentegen wordt het FSweekend gedragen door de gehele Flightsim community in Nederland.
De organisatie gaat in overleg met het Aviodrome die het FSweekend onafhankelijk van de Nederlandse Flightsim community faciliteert. Ik zelf verzorg de communicatie tussen het Aviodrome en de Flightsimclubs en regel in samenwerking de facilitaire zaken die nodig zijn voor het FSweekend.
Tot op heden zijn de FSweekenden een groot succes geweest voor de Flightsimmers uit binnen- en buitenland.
F.Broekhuijsen
minder tekst...