Verslag Flight Simulator weekend in het Aviodrome
te Lelystad (EHLE) op 16 & 17 oktober 2004

door R.M. de Vries (Rob-PA7RM)


Tweede Flight Simulator Weekend op Luchthaven Lelystad:
Aviodrome vol virtuele touchdowns en take-offs
 
En zo stond het aangekondigd:

Tijdens het weekend van 16 & 17 oktober 2004 staat het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome in het teken van de FlightSimulator en Flightsimmers. Dit zowel voor toeschouwers als deelnemers spectaculaire evenement zal alle geheimen laten zien van het vliegen achter een computerscherm. Alles op het gebied van vluchtsimulatie zal te zien, te leren, te beleven en te ervaren zijn.

Spectaculair
Er zullen bij het evenement vele Flightsimulator Clubs aanwezig zijn die de bezoekers een speciale en soms verwonderde kijk geven op de wereld van vliegsimulatie. Interactiviteit zal de boventoon voeren tijdens dit weekend. Er zullen diverse demonstraties worden gegeven. De bezoeker krijgt de unieke kans om 'live' een vliegmissie te volgen op het grootste filmdoek (250 m²) van ons land: het grootbeeld-filmtheater van Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome.

Cockpits, Techniek en Simulation
Naast de flightsimulatorfans zullen er cockpitbouwers zijn om hun creaties te laten zien aan de bezoekers. Bij elk onderdeel dat de bouwers hebben gebruikt hoort een bijzonder verhaal. Wanneer kunnen deze bouwers dat beter vertellen dan tijdens dit spectaculaire Flight Simulator Event! Voor de bezoeker die altijd al had willen weten hoe een Flightsimulatorprogramma ontwikkeld wordt, zal een (technisch) team precies kunnen vertellen hoe onder andere de 'scenery' van Nederland voor de Flightsimulator is ontstaan.

Vliegen
Het Flight Simulator Weekend wordt op 16 & 17 oktober 2004 georganiseerd i.s.m. diverse organisaties en clubs die zich bezighouden met Flightsimulation in het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de Luchthaven Lelystad en is voor iedereen toegankelijk. Het evenement begint zowel op zaterdag als op zondag om 10.00 en eindigt om 17.00 uur. De toegangsprijs is de normale Aviodrome-entreeprijs (dus zonder toeslag).

Speciaal was het dat er van te voren een FS Programma Boekje te downloaden was.

Wanneer je dit leest, beloofd het iets goeds, iets als vanouds te worden. Zeker wanneer je dan ook de indrukwekende lijst van deelnemers doorneemt. Per week groeiende en dan zo'n totaal van 180 deelnemers, waarbij er zelfs 2 dagen van te voren nog contact wordt gezocht met de organisatie of er nog een plekje is. En die was er ook. Laten we vooral niet vergeten, dat zonder die deelnemers het evenement niet door kan gaan of gewoon minder interessant is, dus met zijn allen maak je het evenement. Net als met online vliegen, je hebt de piloten, maar ook de ATC nodig. En dan vervolgens de passagiers, lees bezoekers. En die kwamen ook. Totaal 2500 bezoekers in 2 dagen tijd. Zijn toch een paar grote kisten.
Ik heb na het evenement eens wat diverse forums doorgenomen wat zoal de reacties waren. En die waren stuk voor stuk positief. En we hebben wat forums in ons kleine land. Veel info, mededelingen, wetenswaardigheden, initiatieven, etc.... zijn zo behoorlijk versplinterd. En het mooie van zo'n evenement is dan dat alle liefhebbers van die ene hobby bij elkaar komen en dan van gedachten wisselen.

Ik wil in dit verslag niet specifiek ingaan op de geschiedenis, ontstaan en wie en wat organiseert. Het is voor mij ook de eerste keer dat ik een verslag probeer te schrijven, van de indrukken die ik heb opgedaan. Misschien volgend jaar dat ik dan een terug blik kan verzorgen.

Dan nu een overzicht van wat er zoal te zien viel.....

  • Virtual Airlines,

  • Flightsim Clubs,

  • Cockpits bouwers,

  • Militaire Squadrons,

  • Online vliegen,

  • NL2000,

  • Scenery & Aircraft designers,

  • Demonstraties,

  • Commercieel.
     

Het is jammer dat de foto een beetje donker is, maar persoonlijk vind ik dit de mooiste hier haalde ik het volgende uit:
Jong & Oud, gezamenlijk achter Flightsim, tips uitwisselen, wie vertelt wie wat, etc....

Ik heb de beginselen van navigeren geleerd van een simmer, toen 14 jaar. Ik was de koning te rijk, hoe nu een baken (VOR-ADF) werkte en hoe een ILS landing werkte ging ik voldaan naar huis.
Mark.. bedankt !!

Virtual Airlines

Een betere manier om jezelf te presenteren en dat je als Virtual Airline (VA) bestaat, is natuurlijk aanwezig zijn op het Aviodrome. Er waren dus ook enkele Virtual Airline aanwezig. Kwam je de hal links binnen, zag je gelijk de stand van V-Bird en daarnaast Dutchbird staan. Goede vrienden van elkaar, ze zijn zelfs samen een code sharing partnership aangegaan. V-Bird zelf is failliet verklaard maar de VA is nog springlevend. Ook de VA heeft het moeilijk gehad maar zijn sinds 13 sept. 2004 weer actief. Tevens werd er demo's verzorgd van de B757 en de A320.
Een hele nieuwe VA die onopvallend aanwezig was, vond ik toch wel Euro-Flight Airways. Ook een beginnende VA, net 3½ maand actief, met toen 9 leden. Dennis zat achter een tafeltje met zijn laptop zijn VA te promoten. Via zijn mobile telefoon kon hij contact leggen met zijn website, en zo de kijkers informeren. Als VA moet je toch net dat iets extra's weten te bieden waarom de flightsimmer nu net bij jouw moet komen vliegen. Je kan kiezen voor de maatschappij, maar ook uiteraard voor het sfeertje wat er bij zo'n VA heerst. En op zo'n evenement heb je mooi de mogelijkheid om dat eens rustig te bekijken.
Ook 2 belgische VA's waren aanwezig. Sabena en SN Brussels Airline. De laatste stond ook in combinatie met IVAO om de nieuwe IvAp te presenteren. Uiteindelijk kan je er voor kiezen om met je VA ook alle vluchten online te willen doen of juist niet. Welk netwerk kies je dan. Of laat je dat vrij, hoeveel uur moet je vliegen, mag je alles vliegen, welke bestemmingen, is de maatschappelijke ladder er ook, forum, hoeveel leden zijn er al, evenementen etc etc.... Zo kan je nog wel even doorgaan met je vragen, derhalve was het ook slim van die VA's om op het evenement aanwezig te zijn.

Nu zou je de vergelijking kunnen gaan maken tussen een VA en die vele clubs die bij elkaar komen om samen te gaan vliegen. Ook daar kan je voor kiezen.

Flightsim Clubs

Wat is er mooier om met een stel mensen een zaal af te huren en dan gezamenlijk de vlucht voor te bereiden en dan uiteindelijk met zijn allen die vlucht te gaan vliegen. Geeft een behoorlijk gevoel van samenhorigheid, bij problemen is er gelijk iemand in de buurt, je steekt er veel van op, je bereid een vlucht voor die je anders thuis nooit zou doen etc... Ook die vele FS-Clubs waren er aanwezig. Zoals  FS Hoofddorp, DFN (Dutch Flight Network), FS Midden Nederland, Team AiRKZ, Fly United en FSGG Flightsimmers HCC. Deze laatste stonden met grote projectieschermen. Het gevaar bestaat altijd wanneer je elke club wilt benoemen, je er altijd wel een vergeet. Derhalve beperk ik mij tot de algemene indruk. Elke club was wel vertegenwoordigd door veel mensen. Meestal een ronde opstelling, vaak voorzien van eigen ATC. Als bezoeker moest je soms maar raden waar ze mee bezig waren. Betrof het een kort vluchtje door 1 iemand of meerdere. De een vloog al, terwijl de andere piloot nog druk met zijn route voorbereiding was. Je miste soms de gastspreker, die het geheel aan elkaar praat. Echter hierdoor kon je als bezoeker, vaak wel iemand er uit pikken om een gesprek mee aan te gaan, wat voor vlucht het gaat worden, waarheen, hoelang, setup, vorm van clubverband etc.... Hier werd dan wel altijd de tijd voorgenomen, met toch altijd een schuin oog op de instrumenten en het andere oor bij de ATC. Wat opviel dat er verschillende systemen gebruikt werden voor de ATC. Omgebouwde 27 Mc bakkie's, met een dummyload op de ant. uitgang, zelf een intercom systeem gebouwd, of via een software server. (Teamspeak). Ook in gebruikte software waren variatie's. Waarbij de online clubs (DutchVACC, IVAO, FPI) zich strak aan 1 software pakket willen houden, zag je binnen de clubs toch diverse andere software mogelijkheden. Dus heel leuk om eens te zien hoe die software nu werkt en er uit ziet. Ook was geen enkele cockpit het zelfde. Iedereen vloog toch het liefst met zijn eigen panel, vliegtuig, hardware etc.. Dus hier ook aan variatie en ideeën voor thuis meer dan genoeg gezien. Waarbij ik opmerk dat je er wel oog voor moet hebben, je loopt er snel aan voorbij. Het duopanel cockpit viel mij wel op. 2 grote monitors op een videokaart aangesloten met 2 uitgangen, met een resolutie van 2048x768. (Alleen NVidea). Wat een mooi zicht was. Het is even wennen, je blijft altijd de randen van je monitors houden, maar na een tijdje wen je er aan. Er worden zelfs al door de bedenkers van dit concept, hele cockpit panels omgebouwd.

Mathijs Gerben met de Aerosoft Katana Cockpit

 

 

NL 2000 Team

NL2000 Team, bekend van hun Scenery voor Nederland. Of je het nu mooi vindt of niet voorlopig werkt dit team belangeloos aan een stukje scenery die door menig simmer gebruikt wordt

Dutch Flight Network


Ruud Legdeur & Rene Obbink
voor de ATC begeleiding

Dit FSweekend was de Dutch Flight Network vertegenwoordigd door een groep van 16 mensen. Er werden verschillende soorten VFR sessies gevlogen zodat de bezoekers konden zien wat ze kunnen verwachten als lid van DFN. Gevlogen werd met dezelfde software zoals we die op het internet gebruiken.

Als extra hadden we de beschikking over een SARP kast (een écht gebruikte air traffic control unit) zodat we alle piloten konden begeleiden met ATC. D.m.v. diverse radarschermen was precies te zien waar welke piloot zich bevond.

DFN is een internet laagdrempelige vliegclub met een eigen server waarop ingelogd kan worden. Een paar keer per jaar presenteerd DFN zich op de FSweekenden en op eigen bijeenkomsten waar ook workshops gegeven worden. Zie ook www.dutchflightnetwork.nl.


Cockpit Bouwers

Mijn stokpaardje. Veel te vinden op internet qua bouwtips en opzet en hoe te beginnen. Echter het spul eens in het echt te zien en bewonderen, geeft veel meer inspiratie en ideeën bijelkaar.

 

 

 

Zelfs uit Frankrijk kwam een collega Flightsimmer,
geheel zelf gebouwd, rechts de GoFlight Modules,
en links...... het lijken losse instrumenten, maar het
is een TFT beeldscherm. Waarbij de gaten voor de
instrumenten nauwkeurig zijn uitgezaagd.

 


SimKits Cockpit.


Avionica Panel. (€ 3000,--)

 

 

Demonstratie's & Informatie

Roy Chafin

 


De stand van Jos Grupping
Middels foto's geeft hij zo een overzicht van 25 jaar software Flightsimulator ontwikkeling


Website
De history of Flightsimulator

 


Ton van de Laar met zijn
Fokker 70 - 100 Vliegtuig / Panel


Meer info kunt u vinden:
fokker.avsim.net

 

HCC Stand - WidevieW

 

 

HCC Stand met hun WidevieW.

 

 

Commercieel


Stand van Aerosoft


Navigraph

Militaire Squadrons

- Dutch Tiger Squadron - Viper Flight -

 

 

 

DutchMil

Campground VDT

Het optreden in het oude Aviodome in 2002, met de militaire flightsim Falcon 4.0, was ons zeer goed bevallen. Enthousiast publiek, die het naadje van de kous wilde weten. Aangezien het ons eerste optreden was voor een publiek wat normaal Microsoft Flightsim gewend is, was het resultaat des te verrassender. Het was bewezen, militaire flightsims horen thuis op een van oorsprong civiel evenement als het FlightSim weekend.

Na een mislukte organisatie in 2003 was 2004 de 2e kans voor Campground VDT om een demo met Falcon 4.0 van formaat op te zetten. De filmzaal in het nieuwe Aviodrome leek ons de uitgesproken locatie. Met een filmdoek van 250 m2 en een zeer krachtige beamer was het indrukwekkend om de toestellen over het grote scherm te zien flitsen. Het zag er spectaculair uit.

Op zo’n groot formaat scherm ziet de toeschouwer nu echt alles, en dus ook de kleine foutjes die normaal niet opvallen. Dus we moesten er extra hard tegen aan. Naast het feit dat het vliegen van een missie in Falcon 4.0 al behoorlijk veeleisend is door het hoge realisme gehalte, moesten we ook de technische aspecten tot in detail uitwerken.

Na de nodige maanden voorbereiding en training waren we er helemaal klaar voor.
Op het technische vlak moesten er nog wat laatste hobbels genomen worden zoals het aangesloten krijgen van de audio via een 50 meter lange kabel en het opzetten van een 2e beamerbeeld op het grote scherm. Op dit 2e scherm kon men de verrichtingen van de vlieger in de cockpit volgen met op het grote scherm de volledige missie vanuit de outside view.

Het publiek kreeg een realtime missie van ruim 45 minuten voorgeschoteld. Zes F-16’s in vol ornaat van take-off tot landing waarbij, timing, precisie en teamwork crusiaal waren om een succesvolle missie te behalen. Target was een militaire basis met alle infrastructuur en gebouwen. De landingsbanen werden met special voor dit doeleind ontwikkelde bommen buiten werking gesteld, maar ook de radar, verkeerstoren en brandstof voorraden werden onbruikbaar gemaakt. Een hot target was ook een Russische AWACS, de A-50, die vermoedelijk op deze basis was gestationeerd. Zelfs een heuse emergency moest bij enkele van de demo’s uitgevoerd worden. Alles ondersteund door een spreker die toelichting gaf over hetgeen er gebeurde op het scherm.

Aviodrome bedankt voor de uitstekende medewerking en Frans Broekhuis voor het oppakken van de draad om het Flightsim weekend weer leven in te blazen.

We hebben genoten van het weekend, en ook de voorbereidingen waren weer meer dan de moeite waard.

Overig
 

 

 

 

 

Oké. U heeft hier een overzicht aangetroffen van het FsWeekend gehouden op 16 & 17 oktober 2004 in het Aviodrome te Lelystad.
Heeft u zelf nog aanvullingen of mist u nog wat, neem dan even contact met mij op zodat we het geheel kunnen aanpassen.
Met zijn allen kunnen we dan aan zo'n artikel werken.

180 actieve deelnemers waren aanwezig tijdens dit weekend!

De lijst met deelnemers:


FS clubs  
Flightsimulatorclub Midden Nederland http://www.flightsimclub.nl/
FS Hoofddorp  
DFN Dutch Flight Network http://www.dutchflightnetwork.nl/
Fly United http://www.flyunited.nl/
FSGG..Flightsimmers...HCC http://www.fsgg.net/
Team AiRKZ www.xs4all.nl/~dispavos
   
Jos Grupping, website "De geschiedenis van Flight Simulator" simflight.com/~fshistory/fsh/start.htm
   
X-Plane  
NL X-Plane.nl vliegen Met 3 Mac's?...(no Hamburgers!) http://www.nlx-plane.nl/
   
Militaire squadrons  
Campground VDT http://www.falcon5.nl/
ViperFlight Team http://www.viperflight.nl/
Dutch Flanker Display Team http://www.dutch-flankers.net/
39th VFW Display Tigers http://www.displaytigers.nl/
Dutch Tiger Squadron http://www.dutchtigersquadron.nl/
322 Squadron http://www.322squadron.com/
118 TFS Dutch Reapers home.wxs.nl/~nurse/page1.html
   
Koninklijke Luchtmacht http://www.luchtmacht.nl/
Dutch Mil. ATCC Militaire lucht verkeersleiding www.luchtmacht.nl:30280/aocs
322RF Squadron http://www.322squadron.nl/ en
www.luchtmacht.nl/leeuwarden/squadrons/322squadron/historie.html
   
Cockpit bouwers
(met diverse onderdelen van hun cockpits)
 
Met diverse cockpits die in de verschillende militaire squadrons aanwezig zijn.  
N.Bosch en D.Jairath met diverse onderdelen van hun Boeing 777 cockpits home.wanadoo.nl/norbert.bosch/
M.Verschaeren..Beech 1900D complete cockpit users.pandora.be/theportablecockpit/
Brugesaircollege http://www.brugesaircollege.be/
Martias Didier VFR-DR400 cockpit http://www.vfr-cockpit.fr/

FSBUS interface electronic for home cockpits.

www.fsbus.de
   
Virtual Airlines  
DutchBird Virtual Airline http://www.dutchbird.tk/
SN Brussels Airline www.svagroup.org/pages/default.htm
Sabena www.svagroup.org/pages/default.htm
V-Bird www.aireddy.nl
Euro-Flight Airways http://www.euro-flight.nl/
   
Virtuele ATC organisaties  
IVAO NL www.ivao.org/nl
IVAO BE met Demo IVAP www.ivao.org/be
   
Scenery & Aircraft designers  
NL2000 Nederland scenery http://www.nl-2000.com/
Roy Chaffin B25 Aircraft panel/Airbus panel www.roychaffin.com/rcs-panels.html
Arne Bartels designer/programmer "Sperry Autopilot" voor WWII aircraft  
DC2 Uiver van Rob Cappers www.avsim.com/hangar/flight/dc2uiver
PROJECT Fokker-70/100
van Ton van de Laar
fokker.avsim.net
   
Fs individuele deelnemers en kleinere teams  
Plasma team, vliegen met een of twee grote plasma schermen members.chello.nl/mfrenken/flightsimplasmateam.htm
Junior Senior Team home.12move.nl/vonkaviationphotos/
   
Commerciële deelnemers  
Aerosoft http://www.aerosoft.com/
Aerosoft Duitsland http://www.aerosoft.de/cgi-local/de/iboshop.cgi?show530
Sim-instruments http://www.sim-instruments.com/
TRC Development http://www.simkits.com/
Navigraph met info van nDac Base Pro www.navigraph.com/navigraph/