Programma

 


Overzicht van demonstraties & tijden 2 & 3 November 2019

Civil Flightsim Clubs

Cockpitbuilders

Virtual Airlines

Websites

Mil Squadrons

Panel / Aircraft / Scenery design / Hard & Software

Online Networks

Speciaal

Lezingen


Civil Flightsim Clubs

• Dutch Flight Network

Wij vliegen samen online met Microsoft Flight Simulator via een eigen netwerk. Prepar3D, Flight Simulator X(ook Steam Edition), Flight Simulator 9 en X-Plane hebben een multiplayer-optie die het mogelijk maakt om samen op internet een tocht door de lucht te maken. Dat maakt het allemaal een stuk gezelliger, zeker als je ook nog over het freeware programma TeamSpeak 3 beschikt en zo met elkaar kunt praten. Met het programma JoinFS kunnen we elkaar zien vliegen tijdens verenigingssessies. Wij beschikken over een host programma op onze eigen DFN-server waardoor wij de mogelijkheid hebben om met alle FS versies en X-Plane tegelijk te kunnen vliegen.

Niet alleen piloten zijn welkom bij ons, maar ook mensen die de luchtverkeersleiding (ATC) willen verzorgen. Daarvoor gebruiken we het programma Euroscoop.

Naast het virtueel samenkomen hebben we ook regelmatig real-life meetings waarbij verschillende aspecten van vliegen aan bod komen, zoals een DFN-dag vol met lezingen en demonstraties, deelname aan het FlightSimulator-weekend in het Aviodrome , een spottersdag of zelfs meevliegen in een écht vliegtuig. Dit kan omdat enkele leden van onze vereniging een vliegbrevet hebben.

Wat maakt DFN zo bijzonder? Wij zijn laagdrempelig. Een gezellige sfeer vinden we belangrijk. Beginners en gevorderden zijn welkom. De regels van het vliegen worden soepel en flexibel toegepast. Wij blijven vriendelijk en geduldig. DFN-ers helpen elkaar.

In beginsel zijn er twee (avond-)sessies per week(op woensdag en zondagavond van 20.00 tot 22.00u). Daarnaast worden er incidenteel trainingssessies georganiseerd. Er wordt op zicht gevlogen (VFR) en op instrumenten (IFR). De communicatie via Teamspeak tussen de vliegers en de verkeersleiding verloopt, zoals gebruikelijk in de vliegwereld, in het Engels. De voertaal bij het “chatten” is Nederlands.

Met enige regelmaat voeren leden projecten uit. Zo hebben enkele leden zich verdiept in het vliegen met het “shard cockpit”- concept. Twee vliegers besturen dan één vliegtuig. De één als pilot flying en de ander als pilot monitoring.

Op dit moment zijn enkele leden bezig met het zelf bouwen van een overhead-panel waarbij ze gebruik maken van meerdere Arduino-computertjes.

Wij bieden allerlei nuttige en leuke informatie (in compacte vorm) via een eigen website www.dutchflightnetwork.nl , die voor een ieder toegankelijk is. Daarom wordt die website ook eenvoudig van opzet gehouden. Er zijn geen kosten verbonden aan het deelnemen aan het DutchFlightNetwork.

Wilt u lid worden?  Dan kan via onze website www.dutchflightnetwork.nl/index.php/nieuw-bij-dfn/lid-worden

Het zelf bouwen van een Forward Overhead panel voor de Boeing 737-800

Een half jaar geleden kwamen we met enige personen op het idee om het Forward Overheadpanel voor de B737-800 te bouwen. Ze zijn natuurlijk op diverse plekken  kant en klaar te koop maar zijn erg duur. We wilden dat op een low cost manier gaan doen. Er bleek freeware software te zijn om dit te maken met behulp van de microprocessor Arduino. Allereerst maar eens een proef project gemaakt om te kijken hoe de hardware en software werkte.  Dat was een succes. Alle schakelaars van verlichting, engine start, en fuelpumps werkten. Dus de vraag kwam toen op: “Wat hebben we nodig”. We kwamen uit op ongeveer  88 schakelaars van verschillende soorten en 80 LED-jes. Tevens hadden we daarvoor nodig 6 x Arduino 2560 microprocessor-boards  met 52 digitale poorten en dus ruim 300 draadjes om aan te gaan leggen. Zoals gezegd:  de software voor de Arduino en koppeling met P3D, FSX en Xplane is ook freeware. Tevens  zijn we op het internet op zoek gegaan  naar de schakelaars voor lage prijzen. Er moeten uiteindelijk 3 panelen gebouwd worden voor de 3 deelnemers. Op de stand hebben we nu het prototype staan waarvan alle schakelaars en hopelijk de LED-jes functioneren. Het eenvoudigste zou zijn om de LED-jes direct aan de schakelaars te koppelen maar dat wilden we niet om de functionaliteit zo goed mogelijk te simuleren. Dus kom rustig kijken en uiteraard beantwoorden we alle vragen.

Het Forward Overhead Panel Project team(FOPP-team) of DutchFlightNetwork

Aart Bekendam

Henny Horenberg  

René Obbink 

 

• HCC-FS FRIESLAND

Al zeer lang is HCC-Fryslân één van de participanten op de FSWeekend in het Aviodrome. Wij demonstreren daar voor beginners en laten hen ook zelf plaatsnemen achter de simulator. Op die manier worden aan nieuwelingen de eerste kneepjes van het vliegen bijgebracht. Daarnaast is er gelegenheid aan een andere tafel vragen te stellen aan een ervaren flightsimmer en kan er wat dieper op de materie worden ingegaan.

Welkom!

 

• HCC!Flightsimulator

Bij HCC!Flightsimulator staat niet één simulator of vliegtuigtype centraal, maar proberen we juist zo breed mogelijk te blijven.
Dit kunnen we doen doordat er onder onze leden voor alles wel een expert rondloopt.

Op het Flightsimulator Weekend presenteren we dit jaar diverse simulatoren, waaronder FSX, Prepar3D, XPlane 11, DCS World en de zweefvliegsimulator Condor Soaring 2.
Wij nodigen bezoekers uit om zelf plaats te nemen achter één van de setups of in één van onze cockpits om zelf onder professionele begeleiding een vlucht te maken in één van bovenstaande simulatoren.
De mogelijkheden zijn divers: stap in een zweefvliegtuig en probeer op de thermiek zo lang mogelijk in de lucht te blijven, vlieg boven Nederland in een virtuele Cessna of Boeing 737, of neem plaats in een L-39C of Yak-52 trainingsvliegtuig voor een echte virtuele lesvlucht onder toezicht van een meevliegende instructeur.

Daarnaast lopen er ook mensen rond om uw vragen te beantwoorden of u te koppelen aan een van de vliegers voor meer uitleg.

• FS Groep NHN

Demonstratie FS Groep NHN tijdens het FS Weekend 2019

Onze demonstratie zal bestaan uit het laten zien van sceneries en technieken hoe je deze het beste kunt installeren en waar je op moet letten!

Tevens zullen we de mensen achter de knuppel laten om een circuit te vliegen van Lelystad en laten landen  dus met andere woorden zelf starten en landen onder begeleiding!

Wij zullen de mensen technische informatie verschaffen omtrent het gebruik van de pc met betrekking FS en P3D

Tevens zullen laten zien je in een FMC een aantal handelingen kunt doen en waarom je dat doet.

En zullen we een aantal programma’s tonen die het flightsimmen nog realistischer kunnen maken.

Uiteraard zullen wij stilstaan bij 100 jaar KLM en  natuurlijk Fokker. Wij hopen demo te kunnen geven van de Fokker 28 zo ook de Fokker 70 /100. Tevens zullen we met een jublieum Boeing van Schiphol naar Londen vliegen

 

• Flight Simulator Club Belgium – FSCB –

Kom kijken hoe wij vliegen met beide voeten aan de grond. Je zal versteld staan hoe realistisch dit is. Wil jij het ook eens proberen? Sommige cockpits staan er voor jullie.

Verschillende leden bouwden zelf een cockpit en zij zullen u met alle plezier adviseren over deze mogelijkheden.

Als software gebruiken we FSX, FSX-SE, Prepare3D, X-PlaneLeden ontvangen tien keer per jaar het clubblad ‘Airmail’. Ze zijn ook van harte welkom op de maandelijkse meetings te Grimbergen.Raadpleeg onze website www.fscb.be voor onze activiteiten.

Op de meetings wordt uitleg gegeven over alles wat te maken heeft met de flightsimulator. Welke computer of welke software moet je kopen? We geven informatie over luchtvaartprocedures, internetvliegen, enz.

doorlopend demo op de diverse configuraties. Bezoekers kunnen flightsim zelf uitproberen op Cessna TryOUt – circuit vliegen  . Extra info over complexe airlienrs (B747-A320)

 

• Flightsimulatorclub Midden Nederland

Flightsimulatorclub Midden-Nederland laat aan het publiek zien hoe de luchtvaart in zijn werk gaat.

Dat doen wij met een groep van vliegers en 2 verkeerleiders. Wij vliegen van vliegveld A naar vliegveld B onder begeleiding van onze eigen verkeersleider. Dit alles laten wij zien op 2 grote schermen, u hoort de radiocommunicatie en we geven er ook uitleg bij. We proberen de luchtvaart zo realistisch mogelijk te laten zien. Ondertussen kan en mag iedereen al zijn vragen stellen aan 1 van onze leden op elk mogelijk gebied. U bent van harte uitgenodigd.

 

• FS Rijnmond

‘Flightsim Rijnmond’ onder de vlag van hcc Zuid Holland is een enthousiaste simclub die op de eerste maandag van elke maand in Capelle ad IJssel bijeenkomt.

De bijeenkomsten staan in het teken FlightSim ontwikkelingen kenbaar maken, mensen op weg helpen, ervaringen uitwisselen en vooral gezellig bijpraten. Zie: http://www.fsrijnmond.nl

Onze gastvrijheid is ook uitgangspunt op het FSWeekend 2019. Met een aantal basissystemen en een laagdrempelige insteek proberen we zoveel mogelijk nieuwe Flightsimmers uit te nodigen om zelf achter de stuurknuppel te kruipen. Kennis maken met P3D, XPlane en FlightGear is mogelijk. Ook voor de gevorderde piloten is er ruimte om informatie uit te wisselen.

In verband met ‘100 jaar luchtvaart in Nederland’, zal FSRijnmond daar bescheiden op inhaken. Met een paar eenvoudige systemen blikken we terug met oude geïnstalleerde edities van Microsoft Flight Simulator.

De ontwikkelingen door de jaren heen maken duidelijk dat niet alleen de ‘Real world’ luchtvaart maar ook de simulatie hard- en software blijven doorontwikkelen. Met dank aan de pioniers uit het verleden kijken we verder wat de toekomst ons nog te bieden heeft.

 

• FS Haaglanden

100 Jaren KLM

Dit jaar bestaat onze nationale luchtvaartmaatschappij de “KLM” 100 jaar.

Ter gelegenheid van deze gebeurtenis zal FSG Haaglanden HCC Zuid-Holland rondvluchten boven Nederland maken met vliegtuigen, die door de jaren heen kenmerkend zijn geweest  voor onze KLM.

Het betreft: de Fokker VII, de Lockheed Constellation, de Fokker 100 en de Boeing 747-400.

We hopen u hiermee een goede indruk te geven over de ontwikkeling van de KLM gedurende deze 100 jaar.

 

• FsFan Voorschoten Nederland

Een enthousiaste actieve groep mensen die Flightsimulator als hun hobby

hebben en daarom eens per maand in Voorschoten bij elkaar komen om

daar hun ervaringen met nieuwe ontwikkelingen en kennis op gebied van Flightsimulator en of computer technieken met elkaar te delen. En op meegebrachte computers iedereen te laten meegenieten van deze laatste ontwikkelingen en eventueel adviesen te geven hoe programma “getweaked”kunnen worden. 

Daarnaast worden er iedere woensdagmiddag VFR en op donderdagavond IFR online vluchten georganiseerd.

Sinds de oprichting, op 1 juni 1991 in het  Aviodome bij Schiphol, komen weal vele jaren bij elkaar in het Activiteitencentrum “de Boschbloem” aan de Baron Schimmelpenninck van der Oyelaan 39 te Voorschoten.   

Wil je eens nader kennismaken met ons dan kan je natuurlijk altijd binnenlopen op de zondagen die zijn gepubliceerd in de jaarkalender op onze website “fsfan.nl”  

of je kunt alvast een indruk krijgen door de Fsfan intorductie film te bekijken op onze website. 

Gevlogen wordt er met Microsoft Flight Simulator FS9, FSX , FSX Steam Edition, Flight Sim World X-Plane 11 en de Lockheed Martin Prepar3D software. 

Onze website staat op “fsfan.nl ” en we zijn per email bereikbaar op “fsfan.voorschoten@gmail.com”

FsFan Voorschoten zal een aantal vluchten maken in de Filipijnen en Canada. Dit is een continue lopend programma zonder een specifieke aanvang of eindtijd. Hierbij worden deze vluchten uitgevoerd met eenvoudige machines zoals Twin Otters en Cessna’s en zullen we alleen in VFR condities vliegen.

Alle vliegers vliegen onafhankelijk van elkaar, maar wel op dezelfde route, zodat er geen druk is om te presteren onder netwerk of multiplayer condities. Er zal zodanig gevlogen worden dat we het liefst, op minimale hoogte, om van het mooie landschap in British Columbia en de Filipijnse eilanden genieten  en tussenlandingen maken op verschillende kleine vliegvelden voor een kopje thee of een andere versnapering. Of wanneer een bezoeker een speciale vliegveld of omgeving wil bekijken dit met plezier doen.

Dit is vooral interessant om onervaren vliegers uit het publiek dit te laten ervaren wat de verschillende Flight Simulator programma’s zoal hebben te bieden.  De moeilijkheidsgraad wordt eigenlijk door de vlieger zelf bepaald aangezien hij altijd kan kiezen voor een doorstart en verder te gaan naar het volgend vliegveld.

Natuurlijk zal het uitgangspunt hierbij zijn de toeschouwer te betrekken en actief uit te nodigen om de vlucht en/of landing uit te voeren met eventueel de nodige begeleiding van de FsFan piloot. Daarnaast is er natuurlijk altijd plaats voor het beantwoorden van vragen en kan de vlucht onderbroken worden om een en ander meer in detail aan de vraagsteller uit te leggen. Iets wat binnen FsFan Voorschoten altijd een belangrijk gegeven is. Dienstbaar zijn aan leden en zo nodig Flight Simulator vragen beantwoorden, suggesties doen en oplossingen met elkaar vinden in de soms complexe wereld van Flight Simulator. En dat zeker nu er een aantal nieuwe programma’s zijn die meer mogelijkheden bieden.

Dus vliegers en aspirant vliegers “come and fly with FsFan Voorschoten ” je partner voor een nieuwe uitdaging. Zie je in het Aviodrome op 2 of 3 november.


Cockpitbuilders

• 7Tair

De afgelopen jaren is de virtuele luchtvaarmaatschappij 7Tair een vaste gast op het FlightSim Weekend. In hun DC-3 cockpit krijgen kinderen (en ja, alleen kinderen!) de kans om tien minuten lang een oude propellorkist te vliegen.

Geen geavanceerde computertechniek in de cockpit, maar kijken naar analoge meters en aanvoelen wat het vliegtuig doet. Zelf sturen en leren dat echt vliegen een kunst is en geen spelletje.

Een DC-3 is geen staaljager en door kinderen te laten merken dat je echt rekening moet houden met de grenzen die de techniek heeft, leren ze tijdens het vliegen niet alleen sturen, maar ook dat techniek ook alleen maar een gereedschap is. De piloot is de baas, ook in een modern vliegtuig!

Zoals elk jaar, is de cockpit ook ditmaal weer wat verder ontwikkeld. Een compleet nieuw gebouwde throttle quadrant zorgt voor een bijna levensecht gevoel bij de bediening. Alle reden voor kinderen om te komen vliegen en ouders en belangstellenden om te kijken hoe de nieuwe installatie is gemaakt.

 

• F-16AM Simulator

Eind 2004, begin 2005 is Raymond Peters begonnen met de eerste aanvang om een F-16 cockpit op werkelijke schaal (1:1) na te bouwen. Na jarenlang te hebben gebouwd is deze geavanceerde cockpit uitgegroeid tot een begrip en heeft een aardige standaard gezet in de cockpit builders wereld.

De F-16AM Simulator zoals deze nu heet, is een constant ‘ongoing project’ waarbij er continue verbeteringen worden doorgevoerd. Daarbij is een zeer groot deel van de unieke software volledig ontworpen door ‘partner in crime’ Danny Faber.

Door een nauwe samenwerking met de Luchtmacht hebben diverse F-16 vliegers (testvliegers & oud-vliegers), hun waardevolle input geleverd die wij gebruiken in onze F-16AM simulator waardoor deze een zeer realistisch beeld geeft van ‘onze’ huidige F-16 (als procedure trainer).

Met deze F-16AM Simulator staan wij met enige regelmaat op verschillende Luchtmacht gerelateerde evenementen. Denk hierbij aan de Luchtmacht dagen, squadron-reünies, fighter pilots call, wervingscampagnes voor de KLu, etc. Ook niet luchtmacht gerelateerde evenementen zoals het flightsimulator weekend in Lelystad worden niet geschuwd. Bij dit laatst genoemde evenement zijn wij reeds vanaf 2006 actieve deelnemers.

Dit jaar hebben wij voor het flightsimulator weekend een iets andere doelgroep gekozen en wel : Techneuten & Cockpitbuilders (en natuurlijk liefhebbers van de F-16).

De cockpit is dit jaar NIET toegankelijk voor publiek, maar is wel van zéér dichtbij te bekijken! Delen van de cockpit en de techniek ‘achter de schermen’ worden apart tentoongesteld en gedemonstreerd waaronder: Constructie, Elektronica, Firmware, (interface) software.

Je kunt niet alleen zien hoe de meters in de cockpit zelf werken maar ook los van de cockpit (dus extern). We zullen laten zien hoe bepaalde meters zijn geconstrueerd (met de laatste technieken), en laten deze synchroon werken met de meters welke in de cockpit zijn ingebouwd. Ook de interface software wordt gedemonstreerd en uitgelegd.

Met de cockpit worden van tijd tot tijd gesimuleerde missies gevlogen door o.a. voormalig F-16 piloot Loek ‘PIPE’ Mulder.

De F-16 flight simulator.     Viper-Charlie

Al vanaf jonge leeftijd gaat mijn interesse uit naar vliegtuigen, en met name “straaljagers”. Hoe zou het zijn om met zoiets te mogen vliegen ?

De kans om in een echte F-16 te mogen vliegen is zo goed als nihil. Dus in 2014-2015 begon ik met mijn project, het bouwen van een Flightsimulator  “F-16 inspired”. Het moest een ware grootte hebben dus schaal 1 op 1, en met  zoveel mogelijk echte switches en instrumenten. Dus de cockpit is dan niet alleen een exacte kopie, maar ook alle en knoppen moeten fysiek aanwezig en werkend zijn,  als ook de instrumenten. De simulator wordt dan ook voorzien van “shakers” die de trillingen doorgeven tijdens taxi, runway en landing, maar ook in de lucht…

• STARFIGHTER F-104 DEMO TEAM

De F-104 cockpit is bijna helemaal opgebouwd met originele onderdelen.Tijdens het FSweekend geven we doorlopend demonstraties met gebruik van de volledige vliegers uitrusting van de KLU, met pak, helm en zuurstofmasker.

De instrumenten en panelen in de cockpit zijn voorzien van de originele verlichting wat een spectaculair beeld geeft.

Vanwege de gevoelige apparatuur en complexiteit van de cockpit is het niet mogelijk om er zelf plaats in te nemen.

Buiten onze demo’s geven we ook uitleg over alles wat u maar wilt weten.

Leon Sleegers, Wouter Heines Starfighter demo Team.

• Moving game chair

FSX parcour vlucht Lelystad Chesna 172 met VR bril wisselend per uur met achtbaan voor de kinderen

PH-SRU Flightsimulator

Na zijn pensioen bij vliegclub Rotterdam kwam de PH-SRU als wrak bij ons binnen. In 5 jaar tijd hebben wij de romp als onderdeel van een schoolproject vervolgens tot een volledig nieuwe cockpit omgetoverd. Af is zo’n project natuurlijk nooit maar alhoewel de middelbare-school intussen achter ons ligt proberen wij toch af en toe wat tijd vrij te maken om verder te klussen. Vandaag de dag cruiset de Piper-Cherokee zo nu en dan door Nederland om iedereen de kans te geven eens achter de yoke van een vliegtuigje plaats te nemen.

Dit tweede FS-weekend voor de PH-SRU is weer een mooie gelegenheid de upgrades van het afgelopen jaar te laten zien, nieuwe ideeën op te doen en oude ideeën nieuw leven in te blazen.  Tijdens het weekend staat de sim in ieder geval klaar om iedereen die lenig genoeg is om zich in de piloten stoel te wurmen een rondje te laten vliegen. Verder nemen wij u graag mee in -een stukje van- het bouwproces en beantwoorden wij natuurlijk graag al uw vragen over de sim of het bouwen ervan.

• Simprojects Bewegings cockpit demonstratie

Dit is een volledig zelfgebouwde simulator, met een visueel system dat gebruik maakt van Fresnel lenzen voor extra diepte. De vliegtuig meters zijn weergegeven op twee extra LCD schermen. The stuur joke heeft een krachtig force-feedback systeem dat the stuurknuppel krachten dynamisch verandert tijdens de vlucht. Een special Shaker systeem voegt vibraties toe zoals wiel vibratie, landings schokken, motor vibratie, landings gestel schokken en overtrek schudden.

Het 3DoF bewegings platform geeft een extra gevoel van vlucht door middel van verticale beweging tijdens turbulentie, rotatie en kantelen tijdens bochten en versnellen of remmen. The simulator draait nu op FSX, en kan elk vliegtuig simuleren.

Alle FSweekend bezoekers kunnen een vlucht (start en landing) maken (van kleine kinderen tot volwassenen (maximal gewicht 85kg).

• Luchtscouts Lelystad

Wij zijn scouting voor kinderen en jongeren die gek zijn op vliegtuigen, helikopters en alles op het gebied van luchtvaart. Zo leer je bijvoorbeeld vliegen op een flight simulator of ga je naar het vliegveld om echte vliegtuigen te bekijken.

Daarnaast doe je bij luchtscouting alles wat andere scoutinggroepen ook doen. Zoals, kamperen, kampvuur maken, omgaan met kaart, kompas en gps, klimmen en tokkelen en nog veel meer activiteiten.

Bij Luchtscouts Lelystad zijn er verschillende leeftijdsgroepen om het voor iedereen uitdagend te houden. Bij scouting noemen wij dat speltakken. Wij hebben de speltakken Bevers voor 4, 5 en 6 jaar, Welpen 7 t/m 10, Scouts 11 t/m 14 Explorers 15 t/m 17 en Stam 18 t/m 21 jaar. Sandra plus stam 22 t/m …

Gehandicapten zijn ook gewoon welkom en spelen mee binnen de reguliere speltakken.

Enthousiast geworden na het bekijken van onze website en facebook pagina? Kom eens meedraaien met een opkomst. Het is gratis!!

 

• Haptic Feedback

Control Loading in flightsimulation has gained growing interest for more realistic yoke handling.

Contrary to motor forces controlling the yoke, an alternative technique using spring loading has been developed (Patent DE 10 2010 021 676 B4). Spring forces affecting the yoke can be attenuated down to zero by a rotating assembly (slewing ring).

In reverse, aerodynamic effects on the yoke can be simulated, like propeller airstream, variable flight speed and gust, as well as perceptible load reduction by the trim tab.

The technique turned out to meet high fidelity requirements and smoothness of motion. Only moderate mechanical input and basic communication software is required.

 


Virtual Airlines

• KLM-VA

Het jaar 2019 staat bij de KLM Virtual Airline geheel in het teken van het honderdjarig bestaan van ons voorbeeld, KLM Royal Dutch Airlines. Wij hebben gedurende het hele jaar een hele serie evenementen georganiseerd voor onze piloten, met als hoogtepunt de grote Schiphol Fly-In op 7 oktober 2019.

De piloten die het meest hebben deelgenomen aan de events worden natuurlijk beloond met een badge op hun profielpagina bij onze VA. Daarnaast overhandigen wij tijdens het FS Weekend aan de winnaars een speciale UTC klok met persoonlijke inscriptie. Elke “flight room” fleurt hier enorm van op!

Natuurlijk bieden wij aan onze bezoekers weer een doorlopende mogelijkheid om hun vliegvaardigheid te testen op één van onze sim-opstellingen. Het is de bedoeling een zo goed mogelijk circuit af te leggen op Lelystad Airport. Onze stafleden begeleiden alle de piloten daarbij en geven ze waardevolle tips om hun prestaties te verbeteren. Een zeer interactief gebeuren, wat leuk is voor alle bezoekers.

Tot slot laten we geïnteresseerden ook een kijkje nemen op onze website en presenteren een doorlopende video om bezoekers enthousiast te maken voor online vliegen bij onze Virtuele Airline.

 

• Flight Academy

Wie en Wat is de stichting Flight-Academy?     Kort samengevat:de stichting Flight-Academy is een virtueel opleidings- en training platform voor sim vliegers.

theorie en praktijk van het vliegen in een on-line omgeving wordt door trainers vanuit real-life documentatie en vliegregels getraind.

De stichting traint de student in VFR, IFR en commercial toestellen in alle facetten. 

Check ons trainingsplatform   https://dashboard.flight-academy.nl

• V-Bird VA Group

Dit jaar vindt het Flight Simulator Weekend wederom plaats in het Aviodrome te Lelystad. Dit jaarlijks terugkerende event, georganiseerd door Frans Broekhuizen is altijd weer een groot succes. Frans is een grote drijfveer en altijd weer enthousiast.

V-Bird Virtual Airline zal daar wederom aanwezig zijn met een aantal opstellingen, waar we graag demonstraties geven met deze opstellingen.

U kunt bij ons als bezoeker ook zelf achter het stuur kruipen, en ervaren wat vliegen is.

Er staan diverse opstellingen. Er zal worden gevlogen met de flight simulators: Prepar3D, FSX, FS Steam en X-Plane 11.

We hebben ook 2 opstellingen waar u kunt vliegen in “virtual reality” , dus met een VR bril op. Dit geeft veel meer immersie in het vliegen. Je zit als het ware in de cockpit zelf.

Graag vertellen wij u meer over deze leuke hobby en wat de toegevoegde waarde is om te vliegen voor een virtuele vliegmaatschappij, hetgeen wij zijn. Wat geeft een virtuele vliegmaatschappij voor toegevoegde waarde aan de hobby Flight Simulator. Dat vertellen wij u met alle plezier, als u onze stand bezoekt. Graag zien we u bij onze stand op 2 en 3 november 2019 op het Aviodrome, op vliegveld Lelystad.

 


Websites

• Dutchfs

Sinds 1997 is Dutchfs de grootste Nederlandse flight simulator gerelateerde website. (www.dutchfs.com).

Wij bieden onze leden en bezoekers tal van handleidingen en downloads, maar het zwaartepunt wordt gevormd door ons forum. Ruim 11.000 onderwerpen werden al besproken en nog altijd komen er vragen waarop wij een zo goed mogelijk antwoord proberen te geven. Eens per jaar vaardigt Dutchfs een aantal leden af die op het FSWeekend demonstraties geven, vragen beantwoorden en vooral belangstellenden kennis willen laten maken met het zelf virtueel vliegen.

Wij zullen dit jaar  aandacht besteden aan het 100-jarig bestaan van KLM. Wij kozen voor enkele legendarische vliegtuigen: Douglas DC-3, Lockheed Constellation en Douglas DC-8. Ook kan bij ons gevlogen worden met een Consolidated PBY Catalina; een toestel waar het Inter-insulair Bedrijf van de KLM van 1947 tot 1950 mee gevlogen heeft in het voormalige Nederlands-Indië.

De vliegtuigen die bij ons klaarstaan, hebben alle een conventionele cockpit met ronde, analoge instrumenten. Sommige hebben al hydraulische bediening van de roervlakken maar zonder tussenkomst van een computer die de besturing veiliger maakt. Twee vliegtuigen zijn beschikbaar met Sperry-automaat, een voorloper van de automatische piloot; één heeft een iets modernere AP. De piloot moet dus vooral zélf vliegen. Helaas kunnen wij geen force feedback bieden zodat we de krachten op de roeren niet kunnen laten voelen. Wel heeft één van de vliegtuigen een volledige (actieve) crew en passagiers.

Voor wie dit allemaal teveel van het goede is, hebben we een Cessna 172 beschikbaar in de kleuren van de KLM Aeroclub. Op aanvraag kan met vele andere vliegtuigen en helikopters gevlogen worden.

 


Mil Squadrons

• VIRTUAL ROYAL NETHERLANDS AIR FORCE

….De enige militaire virtuele “airline” binnen de Nederlandse divisie van IVAO.

De vRNLAF is een groep enthousiaste flightsimmers, bestaande uit militairen en burgers, die het nabootsen van de echte Kon. Luchtmacht middels het “computervliegen” als gezamelijke hobby hebben. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Lockheed Martin Prepared (P3D).

Voor de vluchten kan worden geput uit een luchtvloot van vele types waarmee de KLu na de Tweede Wereldoorlog heeft gevlogen of nog vliegt. Hiermee kunnen desgewenst combi-formaties gevlogen worden.

Zo zijn o.a. de Harvard, Hunter,  F-16, KDC10, C130, Chinook, PC7, Apache en de F-35 beschikbaar. Ook het vliegen met een geleasde C17 behoort tot de mogelijkheden.

Echter : in tegenstelling tot de Klu  is het beleid van de vRNLAF gericht op het uitvoeren van diverse vluchten zonder gebruik te maken van wapengekletter, het gaat om het vliegen en niet om gevechtshandelingen, daarvoor wordt verwezen naar andere clubs met andere programma’s .

De erkenning door de echte KLu vraagt om een serieuze en professionele uitvoering en uitstraling, maar het plezier van het met elkaar beoefenen van de hobby mag zeker niet onvermeld blijven.

Daar waar andere virtual airlines zoals de KLM-VA en Transavia-VA zich bezighouden met het onderhouden van luchtverbindingen tussen punt A en B en dat over het algemeen in solovluchten doen, onderscheidt de vRNLAF zich hier door het feit dat formatievliegen als belangrijk onderdeel wordt gezien. De vluchten lenen zich daar uiteraard beter voor en bevorderen het saamhorigheidsgevoel en de teamgeest.

De vRNLAF opereert onder de overkoepelende organisatie voor het virtueel online vliegen : IVAO.

Wij maken gebruik van hun servers voor vliegen en communicatie.

U bent van harte welkom op onze website www.vrnlaf.nl of op onze Facebookpagina

https://nl-nl.facebook.com/vrnlaf/.

Ons demoprogramma zaterdag / zondag :  11:00, 13:00 en 15:00  in de grote filmzaal.

De virtual royal netherlands air force (vrnlaf) gaat zowel op zaterdag als op zondag 3 demovluchten verzorgen. Dit kan een vlucht zijn waarbij meerdere f-16’s en f-35’s gaan tanken bij een kdc10 of een vlucht waarbij uit meerdere c-130 herculessen para’s en pallets gedropt gaan worden. U bent van harte welkom in de filmzaal, de demo’s zullen via de omroepinstallatie aangekondigd worden.


Panel / Aircraft / Scenery design / Hard & Software.
Meer info van de commerciële deelnemers op de Engelstalige pagina.

• FlightGear Flight Simulator

Het FlightGear project is 20 jaar geleden ontstaan vanuit een groep vrijwilligers op het internet. FlightGear is een zogenaamd open source project: dit betekent dat alle ontwikkeling in de openbaarheid plaatsvindt en alle materialen van het project voor iedereen vrij toegankelijk zijn. Hoewel FlightGear lange tijd vooral interessant is geweest voor specialisten, begint het project de laatste jaren deze doe-het- zelf houding te ontstijgen door een sterke toename in aandacht voor gebruikersvriendelijkheid.

FlightGear is al sinds 2005 aanwezig op FSWeekend en ook dit jaar zullen we weer acte de présence geven. Dit jaar zullen we speciale aandacht geven aan ons 20 jarig jubileum door enerzijds onze historie te belichten in een video presentatie en anderzijds de laatste ontwikkelingen van het programma te tonen in de vorm van doorlopende live demonstraties. We bieden bezoekers expliciet de mogelijkheid om zelf eens te vliegen met FlightGear en we staan ook continu klaar om al uw vragen over de interface tussen hard- en software te beantwoorden.

Als open source project is FlightGear voor iedereen gratis te downloaden. Het project is daarom nog steeds interessant voor mensen die het leuk vinden om te knutselen. Volgens het principe “vele handen maken licht werk” zijn we dan ook continu op zoek naar potentieel geïnteresseerde vrijwilligers die het leuk vinden om mee te helpen FlightGear verder te ontwikkelen. Je hoeft niet te kunnen programmeren om mee te kunnen helpen.

Naast software ontwikkelaars zijn we namelijk ook op zoek naar content ontwikkelaars: Denk hierbij aan het bouwen van 3D vliegtuigmodellen of gebouwen, het maken van texturen, of simpelweg het testen van betaversies. Interesse? Kom dan zeker eens praten met één van de leden van onze stand en zij helpen je graag op weg!

Als dit smaakt naar meer, kan je ook onze live demonstraties bijwonen in de filmzaal: zie programma voor meer informatie.

Voor meer informatie zie:
www.flightgear.org
forum.flightgear.org
www.facebook.com/FlightGear/

• NL2000

Het NL2000 team is ook dit jaar weer vertegenwoordigd op het FS-weekend 2019. Het NL2000 maakt hoogwaardige addon scenery voor FSX en Prepar3D en probeert de velden zo up to date mogelijk te houden. Op het FSweekend zijn zij ook een vraagbaak voor bezoekers van het evenement. Niet alleen over de NL2000 scenery, maar ook over allerlei ander FS zaken.

Heb je vragen over de ontwikkeling van NL2000 voor Prepard3D? Kom dan vooral naar ons toe!

• Aerosoft

Aerosoft is meer aanwezig dan ooit tijdens het FS Weekend. Naast de standaard stand waar producten verkocht worden is er nu ook een demonstratie stand (in de Uiver zaal) waar de nieuwste ontwikkelingen getoond worden. Kom kijken naar de nieuwe CRJ professional met een unieke Electronic Flight Bag (inclusief kaarten!), de A330 professional en World of Aircraft. Ook kunt U kennismaken met OnAir: Airline Manager, de eerste MMO (Massively Multiplayer Online) special gemaakt voor flightsimulator liefhebbers.

Aerosoft brengt ook 50 exemplaren van de langverwachte Honeycomb yokes mee, op is op!

 

• Honeycomb

Honeycomb is aanwezig met 2 demo cockpits, een General aviation en een commercial setup met de Alpha Flight Controls and the Bravo Throttle Quadrant.  De yoke is te koop bij Aerosoft/Simwings.  https://flyhoneycomb.com/

• Gforcefactory

Gforcefactory is een nieuw initiatief van motion simulator enthousiastelingen om de beste motion systemen te bouwen voor een redelijke prijs. Ons vlaggenschip is het compacte 6DOF systeem EDGE 6D die we reeds wereldwijd verkopen aan thuisgebruikers, bedrijfskantines en commerciële centra. Op FS Weekend 2019 introduceren we met trots ons nieuwe cockpitpaneel voor het EDGE 6D motion systeem. Met dit nieuwe cockpit paneel is het mogelijk een volwaardige cockpit met instrumenten en touch panelen te bouwen met de gevestigde merken. De opzet is zeer flexibel en kan worden uitgebreid met extra touch screens en toetsenbord. Met deze nieuwe productlijn introduceren we het eerste volwaardige 6DOF motion systeem op de market met complete cockpit opbouw dat toch compact en betaalbaar is voor vliegscholen en zelfs voor de enthousiaste thuis gebruiker. We kijken er naar uit om dit systeem naar FS Weekend 2019 te brengen, en uiteraard, bent u van harte uitgenodigd om het systeem uit te proberen op onze stand! We zien uit naar uw komst! Team Gforcefactory

• Sim Innovations

Sim Innovations is blij om aanwezig te zijn op FS Weekend 2019. Het is leuk om ieder jaar bestaande en nieuwe klanten te ontmoeten. We vertonen onze virtuele instrumentenpanelen, zoals een volledig interactief overhead paneel voor de Zibomod 737-800, en diverse general aviation panelen. We demonstreren tevens ons hardware product genaamd Knobster.
Knobster is een knop die realistische bediening mogelijk maakt van iedere draaiknop en schakelaar op je virtuele cockpit paneel. Het werkt met zowel een aanraakscherm als met een muis en emuleert een enkele en dubbele draaiknoppen, alsmede een drukknop. Deze goedkope hardware maakt een aanraakscherm paneel bijna net zo realistisch als een volledige hardware simulator. Knobster zal te koop zijn tijdens de show voor €100.

• Flight Illusion

Vorig jaar waren wij (als gevolg van teveel werk!) helaas niet in de gelegenheid om aanwezig te zijn op het FSWeekend maar dit jaar zijn wij weer aanwezig om onze uitgebreide range producten van hoge kwaliteit te presenteren.
 
Wij zullen wederom wat voorraad mee brengen naar het Aviodrome voor directe verkoop. Indien u bepaalde producten wilt aanschaffen en reserveren stuur ons dan een email naar info@flightillusion.com zodat we dit kunnen voorbereiden en dat u uw bestelde items mee kunt nemen gedurende het FSWeekend. Kom en bezoek onze stand!
 
• FlyHirundo
 

FlyHirundo is een startup bedrijf gevestigd in Zwitserland. FlyHirundo ontwikkelt en produceert een high-end voetpedaal en stuurwiel voor vluchtsimulatie. We zijn er trots op aanwezig te zijn op het FSweekend 2019 in Lelystad en er deze producten te introduceren.

Het FlyHirundo Voetpedaal is een robuuste constructie, volledig uit roestvrij staal, met rollagers.  De rollagers leveren een nauwkeurige en gelijkmatige beweging. De voetpedalen hebben een lineair bewegingsbereik van 150 mm. Het remmechanisme maakt gebruik van belastingsmeting per pedaal voor een levensechte ervaring. De positie (hoogte en hoek) van de pedalen en de remkracht kunnen op een flexibele manier ingesteld worden.

Ook het FlyHirundo Stuurwiel is een robuust roestvrij stalen toestel. Het bereik voor de pitch beweging is 186 mm. Zoals het voetpedaal gebruikt het Stuurwiel rollagers voor een gelijkmatige beweging. Een te vermelden element is het gebruik van metalen veren voor de pitch- en rolbewegingen ; dit is kwalitatief superieur qua nauwkeurigheid van de beweging en  levensduur vergeleken aan elders vaak gebruikte rubber bungees.

Het FlyHirundo Voetpedaal is klaar voor productie. Het Stuurwiel is in de laatste ontwikkelingsfase. Beide zullen in detail voorgesteld worden.

• H.C.B.C   Facebook  Home Cockpit Builders Club

Leuk dat er twee leden van de  H.C.B.C. zijn, ze staan in de stand van   FlyBy Cockpits, dus wil je meer info over deze internatiobale FB pagina voor cockpitbuilding spreek ze even aan.   Hopelijk volgend jaar met een eigen stand.

• Prosim-AR

ProSim Aviation Research, wij zijn de ontwikkelaars van de ProSim737 en ProSimA320 Professional Simulator Suites. Onze software is specifiek ontwikkeld voor cockpit building. Dit vind je terug in onze eenvoudige installatie, maximale compatibiliteit, buitengewoon realisme, grafische gebruikers interfaces. Ontspan en neem de volgende stap met je hobby.

Online Networks

• Dutch VACC / VATSIM

Altijd al eens willen weten hoe het is om te vliegen met luchtverkeersleiding? Dat kan!

Het wereldwijde netwerk VATSIM biedt flight simulator piloten de mogelijkheid de hele wereld over te vliegen met echte luchtverkeersleiding. Net als piloten, zijn er ‘virtueel’ verkeersleiders die volgens echte procedures vliegtuigen klaringen en instructies geven. Juist dit laatste stukje extra maakt van je simulator een complete ervaring. De Dutch VACC is de Nederlandse afdeling van VATSIM. Wij maken u wegwijs in de wereld van radiotelefonie.

Vindt u dat met verkeersleiding vliegen lastig is? Kom dan direct langs voor een uitgebreide uitleg en voor u het weet vliegt u zelf mét verkeersleiding de wereld rond!

DEMO: vliegen met luchtverkeersleiding – hoe werkt dat eigenlijk?

DEMO: radiotelefonie – wat zeggen ze daar nou?!

•  VATSIM UK

Vatsim UK in samenwerking met de Dutch VACC

IVAO – Nederland

IVAO NL is de Nederlandse afdeling van IVAO (International Virtual Aviation Organisation). IVAO is een netwerk waarbij leden verbinding kunnen maken zodat de vlucht en de vluchtleiding gesimuleerd kunnen worden. Dit doen we met professionele software.

Op onze stand zullen wij minitrainingen gaan geven. Dit zal worden verzorgd door één van onze geweldige trainers. Verder zal de hele stand bemanning klaarstaan om alle vragen te beantwoorden, en om u enthousiast te maken over IVAO.

Tot op onze stand!!

 


Speciaal

• Koninklijke Luchtmacht

De Koninklijke Luchtmacht is aanwezig met de F-35 simulator waarin de bezoekers zelf een vlucht kunnen maken. Deze staat op het buiten terrien

• Aviodrome simulators

Deze staan in een vaste opstelling in de Aviodrome
We hebben 2 vaste simulators, Mensen kunnen bij de simulators in de rij aansluiten om een vlucht te maken.

 


Lezingen  op zaterdag en zondag in de Filmzaal

• Dutch VACC (VATSIM)

12:00

Presentatie Een verkeerstoren in de huiskamer:
Heb je altijd al willen weten hoe er dagelijks 1500 vluchten veilig en efficiënt kunnen starten en landen op Schiphol? Wordt al dat luchtverkeer ook allemaal vanuit de verkeerstoren op Schiphol geregeld? We nemen je in vogelvlucht mee in de wereld van luchtverkeersleiding en hoe dit op realistische wijze wordt nagebootst online op het VATSIM netwerk.

 

• Jongepionier

 14:00

In deze presentatie verwelkomt Tim Post nieuwsgierige bezoekers op FS weekend. Tim gelooft dat in ieder van ons een avontuurlijke piloot schuilt. Met inspirerende videofragmenten, spannende vliegverhalen en praktische handreikingen neemt hij jong en oud mee op reis door de wonderlijke wereld van hedendaagse vluchtsimulatie. Overweegt u piloot te worden? Of bent u nieuwsgierig naar wat ons juist aantrekt tot de romantiek van vluchtsimulatie? Dan mag u deze boeiende lezing echt niet missen.

 

Presentaties in de Briefingroom in het oude Schiphol gebouw op zaterdag en zondag In het Engels

• Prosim-AR

11:45 – 12:45  Met al het nieuws en updates  van Prosim-AR

• Aerosoft

13:00 – 13:30    OnAir: Airline Manager

OnAir is een tycoon simulatie die gekoppeld kan worden aan flightsimulators (FSX, P3D, FS2020 en X-Plane).  Deze simulatie is 100% real time (real weather, real events) en omvat alle vliegvelden van groot tot klein. Geef je vluchten in Flight Simulator een doel en ga de competitie aan met andere airlines. Of beter, probeer met ze samen te werken om de competitie een hak te zetten. Complex en uitdagend, OnAir is een van onze belangrijkste producten van 2019. 

14:30 – 15:00 CRJ Pro   Digital Aviation

De nieuwe CRJ professional omvat nu meer modellen (de 550 en 1000 zijn toegevoegd) en komt met een geheel vernieuwde graphics, een Electronic Flight Bag en veel andere nieuwe features. Een uitgebreide presentatie met mogelijkheden tot het stellen van vragen aan het de ontwikkelaars.

• Honeycomb

13:45 – 14:15  :  How Consumer Flightsim can Impact Real Aviation