Nationaal Flight Simulator weekend in de Aviodome
 op 16 en 17 oktober 1999  

door Jos Grupping

 Met dank aan Bob Iken, Mladen Kmetic en de Vriendenkring Aviodome voor alle informatie


De banner van 1999


Na de op 9 en 10 september 1985 door de FSFAN in de Aviodome op Schiphol georganiseerde grootse en met 1200 bezoekers zeer succesvolle 24-uurs race Interstate 7, was het stil geworden op het front van de publieke nationale Flight Simulator evenementen in Nederland. Op 29 september 1996 was er in de Aviodome nog een laatste stuiptrekking van de FsFan onder de naam "Interstate 7.9", bestaande uit een VFR-vlucht van anderhalf uur over Nederland in een Fokker S11 lesvliegtuig (model van Jan Visser) en daarna was de rol van de FsFan in Nederland op dit front voorgoed uitgespeeld.


Na een jaar zonder nationaal FS evenement trok de Vriendenkring Aviodome zich dat aan en organiseerde op 4 oktober 1998 een bescheiden Flight Simulator evenement in de Aviodome, dat ondanks weinig publiciteit beter werd bezocht dan was verwacht Zie de banner hieronder. Vanwege dat succes werd in oktober 1999 een nieuw 2-daags FS weekend-evenement gepland. Dat werd ook aangemeld als onderdeel van de landelijke "Week van de Wetenschap en Techniek" en werd dus zelfs gesubsidieerd!Op 16 en 17 oktober 1999 vond het nieuwe Flight Simulator weekend plaats in het Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol. Voor de inhoudelijke kant van het evenement had de Vriendenkring van de Aviodome samenwerking gezocht met Bob Iken en de DFSO (Dutch Flight Simulator Organisation) uit Dordrecht. Ook een aantal andere Nederlandse flightsim groepen nam deel aan dit goed georganiseerde evenement, waaronder ook FSFAN Voorschoten, TCA en de FS Groep Midden Nederland. Het wed een groot succes, vooral ook door de fantastische DFSO-show.

Dat was niet in de laatste plaats vanwege Bob Iken. Bob genoot inmiddels landelijke bekendheid als de "showmaster", die op zijn eigen enthousiaste manier de shows van de DFSO (Dutch Flight Simulator Organisation) van deskundig en behoorlijk technisch, maar voor het publiek toch begrijpelijk commentaar voorzag. De Vriendenkring zorgde voor de lokale organisatie, tafels en stoelen, electriciteits-aansluitingen e.d.. Ook Microsoft werd aangeschreven en zegde toe om op de zondag de nieuwe versie 2000 van Flight Simulator te komen presenteren, met een officiŽle persconferentie in de ochtends en een demo voor het publiek 's middags. Een ander highlight was de relatie met de komst naar nederlandvan de DC-2 Uiver (zie ook verderop).

Van dit evenement was geen verslag gemaakt, maar met wat zoeken is toch nog wat materiaal boven tafel gekomen, op basis waarvan ik nog een klein overzichtje heb samengesteld. Hebt u nog ander materiaal en/of foto's, waarmee dit verslag aangevuld kan worden, dan zijn die van harte welkom (joscmg@xs4all.nl). Hieronder een korte samenvatting op basis van het beschikbare materiaal.


DFSO-demo-1 DFSO-demo 2

De belangrijkste trekpleister was de show van de DFSO, die daarvoor met 18 man was uitgerukt en een voorvoed van computers, beeldschermen, joysticks, flight yokes en wat dies meer zij. Een aantal malen per dag verzorgden zij een wervelende show, waarbij in een groepsvlucht met heavies op de vliegvelden van Amsterdam en Rotterdam volgens standaard procedures uitgevoerde starts, aanvluchten en landingen werden uitgevoerd, onder de hoede van hoorbare ATC (lucht-verkeersleiding). Een en ander werd d.m.v. een beamer op een groot scherm geprojecteerd, met begeleidend commentaar van Bob Iken (in het FSFAN-net de daaropvolgende week door een toeschouwer gekenschetst als "one of those rare natural showtalents"). Voor een groot deel van het publiek een geheel nieuw schouw- en hoor-spel, dat zeker een aantal van hen naar Flight Simulator heeft gelokt.

DFSO-demo-3 Speaker Bob Iken

De andere trekpleister was het nieuwe model van de DC-2 Uiver, dat speciaal voor deze gelegenheid was geprogrammeerd voor Flight Simulator. Dit was mede ter gelegenheid van de aanstaande aankoop door de Adiovome van de enige nog luchtwaardige DC-2, die overigens al opgesteld stond in de niet zover van de Aviodome staande hangar van de DDA (Dutch Dakota Association). Het model, geprogrammeerd door Rob Cappers, was in zeer korte tijd tot stand gekomen onder druk van de Vriendenkring Aviodome.

Op het evenement kwam ook Jan Cocheret een kijkje nemen, captain op een B767 en een van de weinige vliegers ter wereld met een brevet voor de DC-2, waarvoor hij een training volgde in de V.S.. Hij liet zich verleiden om met het Flight Simulator model te vliegen op de PC. In zijn eigen woorden:

"Uiteraard moest ik eraan geloven en ik nam plaats achter de computer. Eťn van de grote verschillen met echt vliegen is het gevoel, het trillen en het lawaai. Kortom, Je voelt dat het niet echt is. Dankzij het stuur en de gashendels, die er tegenwoordig wel levensecht uitzien, lijkt het er nog een beetje op. Het beeld daarentegen is fenomenaal. Je kunt niet alleen het vliegtuig bekijken vanuit de bestuurdersplaats. maar ook vanaf ongeveer iedere hoek die je maar kunt bedenken. Van binnen en van buiten, van onderen en van boven, schuin van voren of schuin van achteren, het maakt allemaal, niets meer uit. Het ziet er allemaal even mooi uit.

Alleen als ik dan ga vliegen, dan vind ik al snel zo saai. Er gebeurt niets en als het even kan wil ik daar wel even verandering in brengen. Maar ja, misschien vinden deze mensen dat wel helemaal niet leuk. Toch kan ik me niet beheersen en voor ze er erg in hebben, heb ik mijn aerobatic programmaatje gestart. "De Uiver goes inverted!" Zonder enig probleem laat ik de oude dame op haar kop vliegen. Het duurt even voordat men het in de gaten heeft. "Hť, wat zien die wolken er gek uit? Hoe zit dat nou? Verrek, hij vliegt op zijn kop!"

Jan Cocheret, click voor model cockpit in FS

Jan Cocheret in de cockpit van een echte DC-2

Dan begin ik het pas leuk te vinden. Terugrollen en aanduiken voor een looping - gevolgd door een 'Cuban eight'. Ja, zo gaat ie goed. Dat vind ik nou leuk. Nu nog even op topsnelheid door de verkeerstoren scheuren en hup naar downwind met een 'Immelmann'. Dan de landing. Eerst de wielen uit, dan snelheid verminderen voor de flaps. Met tachtig knopen zit ik recht voor de baan. Het gas gaat dicht en daar staan we.

Tenminste, dat zou ik graag gewild hebben, maar samen met de tientallen bewonderende simulatorpiloten, die inmiddels om me heen staan, hoor ik het geluid van een vette crash. Het beeld is weer fenomenaal. De koprollende DC2 is uit alle standen te bewonderen. Van achteren en van voren, van boven en van onderen. Terwijl de onderdelen om mijn oren vliegen, sta ik op en schuifel door de doodstille groep bewonderaars naar de uitgang van de simulatortempel. Ik moet dit gewoon niet meer doen! (Column van Cocheret uit:" Piloot en Vliegtuig", dec. 1999)

De DC-2 Uiver (PH-AJU) Frans Broekhuijsen

Behalve de Uiver en de DFSO waren er nog andere activiteiten, zoals scenery- en vliegtuig- design, ook helicopters en andere groepen, die samen onder eigen ATC begeleiding hun vliegkunsten vertoonden. Zoals de FSFAN Voorschoten, FSC Midden Nederland, een aantal "virtuele vliegmaatschappijen" en de Belgische FSCB met hun prachtige complete tweemans cockpit met echte vliegtuigstoelen. Ook verschillende andere piloten toonden hun zelfbouw cockpits in diverse stadia van afbouw. Uiteraard aanwezig was Frans Broekhuijsen, reeds aanwezig bij de eerste Interstate race van de FSFAN in augustus 1991 en nu organisator van de huidige (2004/2005) FS weekends.

De cockpit van de FSCB uit Antwerpen Johan van Cranenburgh

Ook aanwezig waren verschillende FS fans uit Duitsland, zoals Rainer Labie van TCA (Tradewind Caribbean Airlines), Miguel Blaufuks (oprichter van simFlight), Enrico Schiratti en Manfred Moldenauer (SCASM). Ook aanwezig waren een aantal commerciŽle deelnemers, waaronder LAGO (destijds Mathijs Kok), B747 Precision Simulator, een zeer realistische simulatie voor wat betreft de indtrumeten en vliegtuig karakteristieken,gepromoot door Wilco van Deijl (B737 piloot en later ook bekend van zijn GPWS), de Flash Luchtvaaart winkel uit Eindhoven en de Luchtvaart Hobby Shop met een mooie FS-cockpit setup. En Johan van Cranenburgh showde er zijn nieuwe Flight Simulator website.

Mathijs Kok van LAGO Wilco van Deijl en John Uitgens van Precision Simulator


Persoonlijke impressies van het weekend door Alex Schmidt (piloot TCA)Alles over de geschiedenis van Flight Simulator, inclusief downloads van de oude versies.