FlightGear Flight Simulator
Het FlightGear project in 1997 ontstaan vanuit een groep vrijwilligers op het internet. FlightGear is een zogenaamd open source project: dit betekent dat alle ontwikkeling in het openbaar plaatsvindt en alle materialen van het project voor iedereen vrij toegankelijk zijn. Hoewel FlightGear lange tijd vooral interessant is geweest voor specialisten, begint het project de laatste jaren deze doe-het-zelf houding te ontstijgen door een sterke toename in aandacht voor gebruikersvriendelijkheid.
FlightGear is al sinds 2005 aanwezig op FSWeekend en ook dit jaar zullen we weer acte de présence geven. Dit jaar willen we ons vooral gaan richten op het feit dat gesimuleerd vliegen niet alleen maar een activiteit is die leuk is om te doen, maar ook een leerzame knutselactiviteit kan zijn. Een activiteit waarbij je zelf kan leren dingen te bouwen en waarbij je ook nog eens op een leuke interactieve manier iets over de wereld leert.
Meer specifiek gaan we dat demonstreren door te laten zien hoe je ons programma kan integreren in een heuse zelfbouw cockpit, waar je zelf ook een stukje in kan vliegen. Deze cockpit is gebouwd op basis van een combinatie van commercieel verkrijgbare hardware, geborgen en recyclede vliegtuigonderdelen en hand-gebouwde elektronische componenten. De cockpit bij benadering die van een 737-800, gezagvoerders gedeelte, met een vloer-gemonteerde Boeing Yoke. De hoofdcomputer draait FlightGear onder het Linux besturingssysteem, die gekoppeld is aan een 4K LCD display. Dezelfde computer draait ook de gezagvoerders vlucht- en kaartdisplays, waarbij gebruik wordt gemaakt van FlightGear’s mogelijkheid om cockpit displays te delen met externe applicaties.
De commerciële hardware (GoFlight en Saitek) wordt benaderd via een USB-verbinding, terwijl de zelfgebouwde custom hardware verbonden is via een Raspberry Pi met een GPIO extender kaart. De Raspberry wordt ook gebruikt om de bovenste EICAS-displays aan te sturen. Ook deze werken weer via een remote viewer die data ontvangt vanuit de cockpit displays die vanuit de hoofdsimulator worden aangestuurd. Alle software in dit systeem is gratis beschikbaar onder dezelfde Open-Source licentie als FlightGear zelf en werkt onder Windows, MacOS en Linux. We moedigen bezoekers aan om zelf een kijkje te komen nemen en het één en ander zelf uit te proberen.
Naast de hierboven beschreven cockpit zullen we ons richten op het historische aspect van vliegsimulaties en willen we bezoekers graag de ervaring geven zelf een keer met de Lockheed Constellation (“Connie”) te vliegen. Dit kan in een levensgrote Kiosk versie van de Constellation Cockpit, waar we bezoekers de gelegenheid willen geven dit klassieke vliegtuig zelf een keer in de hand te nemen. Ook zullend we Constellation Simulaties op een reguliere PC draaien, waar bezoekers ook welkom zijn om deze eens uit te proberen. Regulier vliegen en netwerkactiviteiten, zoals Air Traffic Control zullen ook gedemonstreerd worden.
Naast deze activiteiten staan we altijd klaar om vragen te beantwoorden ons internationale team bestaat uit ontwikkelaars, testers en reguliere gebruikers, met ervaring in alle aspecten van het programma, inclusief ATC, en aanverwante zaken.
Voor meer informatie zie: