Nationaal Flight Simulator weekend in de Aviodome
 op 30 september en 1 oktober 2000 

door Jos Grupping

 Met dank aan: Aviodome, Leo de Groot, Tom van Maastrigt, Floris Wouterlood,
Jan Willem Knoppers, Rainer Labie, Ruud Legdeur, Jos Grupping voor
 foto’s
en illustraties en aan Bob Iken voor alle informatie.


Flightsimulation "alive and flying" in Nederland

Op 30 september en 1 oktober 2000 vond in het Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol een succesvol FlightSimulator weekend plaats. Een groot aantal Nederlandse flightsim groepen nam deel aan dit goed georganiseerde evenement. De belangrijkste gebeurtenis was de eerste publieke demonstratie van de binnenkort verwachte NL2000 scenery van Nederland voor FS2000. Deze scenery wordt ontwikkeld door het NL2000 team en werd namens hen gepresenteerd door de DFSO (Dutch Flight Simulator Organisation).

De Aviodome op Schiphol De Aviodome in de Schiphol-scenery van LAGO met de Uiver van Rob Cappers


Inhoud van dit verslag
:

Een stukje geschiedenis: FSFAN

Om een achtergrond te geven ga ik eerst nog even met u terug in de historie van de Nederlandse Flight Simulator dagen. De allereerste vond plaats op 1 juni 1991, eveneens in de Aviodome. De dag werd georganiseerd door FSFAN in samenwerking met Microsoft. FSFAN was een van de eerste flightsimulation gebruikers groepen in de wereld en was opgericht in 1986 door Mathijs Kok en een aantal andere Nederlandse flightsimulator fans, toen versie II nog draaide op de Atari en Apple en versie 2 op de eerste PC’s. Van die mensen uit het eerste uur zijn er nog heel wat actief, gewoon als vliegers of als professionele flightsim-programmeurs en scenery-ontwerpers.

Later breidde FSFAN zich uit met squadrons in heel Europa en zelfs in Noord en Zuid Amerika. In de hoogtijdagen runde FSFAN een netwerk van ruim 50 Bulletin Boards (BBS’en) op het FIDO-netwerk, met honderden actieve participanten uit de hele wereld. Tot op dit moment bestaan er nog steeds een aantal squadrons, zoals FSFAN Voorschoten. FSFAN had ook al haar eigen Virtual Airline FGA (FSFAN Global Airlines). Na 1995 viel het snel uiteen, maar niet zonder sporen na te laten. Een van de belangrijkste daarvan is simFlight, the bekende grote FS-website, een andere is TradeWind Caribbean Airlines (TCA).

Meer informatie over FSFAN is te vinden in de column van Mathijs Kok op simFlight.

De eerste Nederlandse FlightSimulator Dagen

De versie van Flight Simulator, die werd getoond op die eerste FS-dag in de Aviodome in 1991 was versie 4. De opzet van die dag bestond uit een serie lezingen en demonstraties over het vliegen met FS en het systeem dat daarvoor nodig was. Er waren een paar PC’s beschikbaar om zelf FS te proberen, teams van FSFAN verzorgden daarmee demo’s en instructies. Zelfs was er een lezing over de Aircraft and Scenery Designer (A&SD), die toen ook door Microsoft op de markt werd gebracht. De dag werd bijgewoond door ongeveer 150 personen.

De tweede Nederlandse Flight Simulator Dag werd gehouden op 3 oktober 1992 in het RAI Congres Centrum in Amsterdam. De dag was weer georganiseerd door FSFAN en Microsoft samen. Stel je voor: elke geregistreerde gebruiker van FS kreeg een persoonlijke uitnodiging van Microsoft! Hoogtepunt was de eerste speciale Benelux-scenery, ontwikkeld door de Belg Jan Moons en op de markt gebracht door Loos Aviation in samenwerking met de Nederlandse PCM (Personal Computer Magazine). Hans Otto wijdde de scenery in met een vlucht van Lelystad naar Schiphol. Een hele batterij goed uitgeruste PC’s was beschikbaar om FS onder begeleiding van FSFAN-leden zelf te proberen. Een paar honderd mensen bezocht de RAI.

De 7e Interstate Race in 1995

Een laatste herinnering uit het verleden: de 7e Interstate Race in 1995 in de Aviodome. De filosofie van FSFAN m.b.t. de promotie van Flight Simulator was geheel anders dan die van de eerste FS-dagen. De favoriete vorm bij FSFAN was de Interstate Race: een wedstrijd voor eigen plezier met daarin voldoende elementen om het ook geschikt te maken als demonstratie. Teams van de verschillende squadrons hielden dan een vliegrace, waarbij ze allerlei moeilijke taken moesten uitvoeren, die veel van de vlieg- of organisatie-vaardigheden vergden. De race op 9 en 10 september 1995 was speciaal omdat het een 24-uurs race was, die startte op zaterdagmiddag, met de finish op zondag rond 16.00 uur en die gedurende de dag open was voor het publiek. Daarnaast waren er allerlei andere activiteiten en stands, die maakten dat het verder een min-of-meer normaal Flight Simulator Weekend was.

Zes teams startten de competitie: een Duits, een Belgische en een gemengd US/UK team en drie Nederlandse teams. Een 7e team uit Italië had een "missed approach". De teams moesten eigen FS-spulleboel en PC’s meenemen, die werden aangesloten aan een "state of the art" IPX/thin-ethernet netwerk. Een aantal centrale computers met bemanning dienden als een ATC- en controlecentrum. De route liep van Schiphol naar Narita, Tokio, met tussenstops in Boedapest, Kos, Tel Aviv, Bahrein, Karachi, Calcutta, Bangkok en Hongkong. Gebruikt werd FS versie 5, met extra scenery's, deels (Budapest van Kozma) speciaal gemaakt voor de gelegenheid. De route werd gevlogen met een splinternieuwe DC9, aangepast door Bert Vierstra.

Veel hing er af van de speciale centrale programma’s, ontworpen door software goeroe Enrico Schiratti, zoals een voorloper van Schiratti Commander en het SATAN programma. De naam van het laatste geeft de functie goed weer. Het was in staat alle FS-configuraties van de verschillende teams via het netwerk te beïnvloeden zoals: het buiten gebruik stellen van instrumenten of het afzetten van een motor. Dat laatste werd gedaan tijdens de nadering van het eindpunt Narita-Tokio. Verbazingwekkend genoeg hield het vrij simpele netwerk het gedurende de gehele race uit en alle teams haalden, soms bijna totaal uitgeput, de finish.

Het weekend was een groot succes, met een aantal bezoekers van ongeveer 1200. Wel waren er soms saaie perioden met alle teams in het midden van een etappe hoog boven de wolken, maar dan waren er de andere stands met demonstraties of FS koopjes. En anders waren er de historische vliegtuigen en andere luchtvaartitems in het museum om te bekijken. Desalniettemin werd het betreffende scenario nooit meer gebruikt en er volgden een paar jaar met minder activiteit op het front van algemene open FS-dagen. Het massieve effect van FSFAN zonk langzaam weg, niet in de laatste plaats door het feit dat de oude gesloten BBS-cultuur in snel tempo werd vervangen door de meer open, maar minder georganiseerde Internet/WWW cultuur.

  De aankondiging van de FS-dag in 1998

 

Het FlightSimulator weekend in 2000

Maar genoeg over de geschiedenis, die ik heb toegevoegd als achtergrond en om te laten zien dat FlightSimulator Dagen al geruime tijd terug gaan. In 1998 vond de stichting "Vrienden van de Aviodome" het tijd om de Flight Simulator Dag nieuw leven in te blazen. In samenwerking met Bob Iken van de DFSO (Dutch Flight Simulator Organisation) werd weer een Flight Simulator Dag georganiseerd. Dit jaar 2000 was het dus alweer de 3e keer dat deze combinatie de organisatie verzorgde in de vorm van het Nationaal Flight Simulator Weekend en met groeiend succes. Steeds meer organisaties nemen deel en ook het bezoekersaantal groeit.

De filosofie achter het weekend van dit jaar was geheel verschillend van die van de evenementen zoals hierboven beschreven. Geen lezingen, maar ook geen race. Maar ook de hele Flight Simulator wereld is veranderd. Aan de ene kant een groot aantal beginners, aan de andere kant veel door de wol geverfde FS-piloten, die alles weten van flight-yoke of joystick, instrumenten, kaarten, flight levels en air traffic control. Velen van hen actief bij een FS-groep met een eigen netwerk of op het Internet of als piloot bij een Virtual Airline. Niet eenvoudig om zowel hen als de beginners tevreden te stellen met één programma, maar de organisatie lijkt door toch in geslaagd te zijn. Petje af!

De demonstratoren van DFSODe toeschouwers

De zaterdag was relatief rustig en trok vooral publiek, dat al enigszins of meer bedreven was. Zaterdagmiddag maakte de Amsterdamse TV-zender AT5 een reportage, die nog ’s avonds werd uitgezonden. Met als gevolg dat het zondag veel drukker was met veel mensen zonder enige kennis van FS. Gemeten aan de ongeveer 1500 bezoekers die het evenement in totaal trok, niet meegerekend de ca. 120 deelnemers in de demo’s en stands, was het weer een groot succes

De organisatoren slaagden erin om de deelname te trekken van veel, voornamelijk Nederlandse, FS-groepen van verschillende pluimage. Samen dekten ze alle aspecten van vliegsimulatie, van alleen vliegen tot in een netwerk, met of zonder ATC of t.b.v. virtual airlines, via vliegtuig- en scenery-ontwerp, cockpit-bouw, instructies, FS-utilities en kaarten naar stands van Flightsim-shops. Een complete lijst van deelnemers vindt u aan het eind van dit verslag, compleet met een verwijzing naar de betreffende websites.

De demo van NL2000Steeds volle zalen

In de grote zaal werd een demo van de nieuwe NL2000 scenery gegeven door de DFSO. Een andere grote Nederlandse FS-groep, de HCC-FSGG, had haar eigen ruimte naast de ingang met als blikvangers de eigen ATC-toren en de mock-up van de F-100 cockpit. Een groep uit Hilversum, zelf hoofdzakelijk vliegend met Boeings en Airbussen, was gehuisvest midden tussen de historische vliegtuigen van het museum. Waar zou je een mooier en waardiger entourage voor een FlightSim Dag kunnen vinden dan hier? Omdat het niet mogelijk is alles in detail te beschrijven, volgt hieronder een selectie van de belangrijkste zaken.

De NL2000 scenery

De grote zaal was het toneel voor de demonstratie van de nieuwe scenery van Nederland "in statu nascendi". Deze demo werd gegeven door de DFSO (Dutch Flight Simulator Organisation) op verzoek van het NL2000-team. Daarvoor gebruikten ze een set-up met een aantal vlieg-teams, die ieder een verschillende route vlogen met ieder een ander vliegtuig, een 3-man Air Traffic Control en Bob Iken als de bekwame speaker. Aan het strikte, maar soepel uitgevoerde scenario kon je zien dat ze dit vaker hadden gedaan. De demo’s duurder ongeveer 45 minuten en werden gegeven volgens een vast schema.

Er was plaats voor ongeveer 50-100 toeschouwers, die de demo konden volgen op 2 projectieschermen. Een van de schermen, aangestuurd met ProController, vertoonde het radarbeeld of een vliegveldplattegrond. Het ander vertoonde het FS2000-scherm van de vlucht in focus. Als er een punt van kritiek genoemd zou moeten worden, dan was dat misschien dat de ATC-berichten niet hoorbaar waren voor de toeschouwers, wat anders veel had kunnen bijdragen aan het gevoel van echtheid. Volgens een strikt scenario werd het focus steeds gericht op de vlucht, waar iets bijzonders van de scenery te zien was.

Het DFSO-teamDe NL2000 stand

De zeven vluchten toonden ieder hun eigen details uit de scenery. Het eerste team vloog een Delta Airlines 777, van Boston op een lange nadering over Het baken Haamstede naar Schiphol ILS27. Eerst werden de mooie Zeeuwse eilanden geshowd, een tijdje later volgde een standaard bocht over het IJsselmeer, met zicht op het "Paard van Marken". Amsterdam was nog akelig leeg, maar er zijn geruchten dat daar spoedig wat aan gedaan zal worden. De vlucht eindigde met een landing op schiphol, met gebruik van de schitterende Schiphol-scenery van LAGO.

De tweede vlucht toonde een Martinair 767 met een SAS 737 in front, beide op een vlucht van London naar Rotterdam met een standaard nadering van ILS24 via het RR-baken. Tijdens de bocht waren heel goed de twee rijen molens bij Kinderdijk te zien, met draaiende wieken. Daarna kwam Rotterdam in zicht met de Brienenoordbrug, de Erasmusbrug, de Euromast en vele andere gebouwen. Duidelijk is hier de invloed van eerdere Rotterdam scenery’s van de gebroeders Arends.

Scheveningen in NL2000Gebouwen en bruggen in Rotterdam

Een derde gelijktijdige vlucht was met de DC2 "Uiver", beroemd van de London-Melbourne Race in 1934, in een splinternieuwe vorm van Jan Visser. Jan kreeg dan ook een welverdiend applaus, toen hij zondag de zaal binnenkwam. De vlucht ging van Den Helder naar het zuiden langs de Noordzeekust met de mooie stranden en branding. Ook zagen we o.a. Scheveningen met de pier en het Kurhaus, Den Haag met het Binnenhof, een ontmoeting met een snelle ferry en een fraaie lange Zeelandbrug.

De volgende vlucht was een multiplayer-setup met een Mooney en een Cessna 182 in konvooi. di een NW route volgden langs de fraaie waddeneilanden, met o.a. de vuurtoren de Brandaris op Terschelling. De vlucht eindigde met een landing van de Mooney op Ameland om een passagier af te leveren aan een wachtende helikopter voor een trip naar een booreiland voor de kust. Helaas konden hier geen andere vliegtuigen worden gebruikt i.v.m. de bekende crashgevoeligheid van de multiplayer mode. Hopelijk doet Microsoft daar een keer iets aan.

TexelBoorplatform op de Noordzee

Het publiek kreeg zo een goed idee van de mooie nieuwe textures, de veel betere contouren van steden en dorpen, de goed weergegeven wegen en waterwegen, bruggen, gebouwen e.d. die VFR-vliegen in Nederland in FS2000 veel aangenamer maken. Alle grote en kleine vliegvelden van alle soorten zijn met navigatiemiddelen accuraat weergegeven. Jammer dat we weinig van het oosten te zien krijgen, maar daar moet misschien nog "wat gebeuren"? Maar de nieuwe scenery in geheel, die nu anderhalf jaar in ontwikkeling is, is zeker iets om naar uit te zien.

De ZeelandbrugKruising A2-A9

De DFSO verdient lof voor de uitstekende presentatie van dit veelbelovende product. Het NL2000 team stond met een eigen stand dichtbij om vragen en opmerkingen te verwerken. De wand achter de stand was gevuld met fraaie screenshots van de scenery. Misschien een beetje saai, omdat er nergens een vliegtuig te bekennen was.

De FSGG (HCC Flight Simulator Gebruikers Groep)

Een andere grote groep met een eigen, wat benauwde ruimte, was de FSGG, de flightsimulator afdeling van de HCC (Hobby Computer Club) De FSGG is pas begin 2000 opgericht en heeft nu al meer dan 650 leden. Een belangrijke plaats in de demonstraties van de FSGG wordt ingenomen door de demontabele controletoren. Deze wordt bemand door 2 leden met 3 PC’s, die real time ATC verzorgen voor een variabel aantal vliegteams in het eigen FSGG netwerk. Ook hier waren de vluchten goed te volgen d.m.v. projectie op grote schermen.

De controletoren van de FSGGDe piloten

Met deze set-up reizen ze door heel Nederland om lokale en regionale HCC-afdelingen te bezoeken met demonstraties en instructie om HCC-leden enthousiast te maken voor vliegsimulatie. Geen wonder dat de groep zo snel groeit. Een ander pronkstuk is de originele mock-up van een F-100 cockpit, die Fokker gebruikte om haar vlaggenschip te verkopen. Na het faillissement is de FSGG erin geslaagd deze mock-up te bemachtigen.

De F 100 cockpit mockupDe f 100 cockpit van binnen


Andere FlightSimulator groepen

Nog een aantal andere groepen waren aanwezig, ieder met hun eigen demonstratie. De meeste hiervan zijn regionale, gesloten groepen met vaste deelnemers en ATC-controllers, die regelmatig bijeenkomen en eigen netwerken gebruiken met Schiratti Commander of ProController e.d. Een daarvan was de Flightsim Club Midden Nederland uit Hilversum. Deze groep was in de Aviodome gehuisvest in de museumring, midden tussen de historische vliegtuigen. Weet u een betere plaats?

Ook aanwezig waren het F16 Tiger Meet Team, dat vliegt met Falcon 4 of Combat FS en het AiRKZ team uit Beverwijk. Dat laatste heeft haar eigen "SATAN" programma (zie hiervoor bij de Interstates) om de teams voor onverwachte problemen te stellen. Opmerkelijk is dat de meeste van deze groepen nog steeds (ook) FS98 gebruiken, meestal vanwege de bekende multiplayer problemen, maar ook omdat het aanvaardbare prestaties levert op kleinere PC’s. Communicatie gebeurt vaak met 27 Mc "bakkies".

Flightsim Club Midden NederlandDutch Flight Network

Een andere aanpak heeft het Dutch Flight Network, in de Aviodome aanwezig met een mooie 3-monitor set-up. Zij maken voor gezamenlijk vliegen gebruik van het Internet met communicatie via het Roger Wilco programma. Deze manier van werken heeft een grote flexibiliteit, omdat de deelnemers kunnen vliegen vanuit het eigen huis. Maar het mist wel de charme en interactie van de persoonlijke ontmoetingen. Reguliere evenementen trekken 10-20 piloten.

Tenslotte was er de Dutch VACC, de Nederlandse tak van de wereldwijde SATCO Organisatie voor gesimuleerde Air Traffic Control op het Internet. In de Aviodome gaf de VACC een demonstratie m.b.v. ProController en Squawkbox om real-time ATC te presenteren en te ontvangen.

Virtual Airlines

Van dit soort virtuele vliegmaatschappijen waren twee vertegenwoordigers aanwezig: Orange Air en TCA (TradeWind Caribbean Airlines). Beide offeren het hele spectrum van gesimuleerde reguliere vracht- en passagiersvluchten, touring trips en meer avontuurlijke vluchten, waaruit piloten kunnen kiezen. Piloten krijgen een virtuele gage en "ranking points", kunnen tot captain of commodore promoveren enz. Alhoewel van origine Nederlands, is Orange Air niet gelimiteerd tot Nederland.

De TCA is een van de oudere VA’s en nakomeling van de hierboven genoemde FSFAN Global Airlines. Zoals de naam aangeeft, vliegt de TCA vooral in het Caribisch gebied, van Miami en CUBA tot Venezuela en Curaçao. Onder de bemanning van de stand was Rainer Labie, oprichter en nog steeds directeur van TCA, die uit Duitsland was overgekomen om de dagen mee te maken. Een van de anderen was Enno Borghsteede, die de laatste versies van historische vliegtuigen showde, zoals de DC2, DC3 en DC4 van Jan Visser.

De TCA-standRainer Labie, oprichter/directeur van TCA

De keuze van TCA om in het Caribisch gebied te vliegen, was gebaseerd op de fraaie scenery, die al beschikbaar was voor FS5, eerst als add-on, later als deel van de standaard scenery. De standaard scenery voor dit gebied in FS2000 was dan ook nogal teleurstellend. Maar er is hulp in zicht in de vorm van de West Indies Scenery, die Chris Wilkes, bekend van de Virgin Islands, momenteel ontwikkelt.

Naast de TCA-stand waren de stands van Johan Cranenburg en zoon en Bram Zwet en vader, om te laten zien dat vliegsimulatie iets is voor alle leeftijden. Johan, waarschijnlijk wel bekend om zijn excellente website voor FS95, FS98 en FS2000, showde ook de nieuwe series Jeppesen vliegkaarten voor leunstoel-piloten.

Overige activiteiten

Ook aanwezig was het ENVIRO team, ontwikkelaars van het ENVIRO programma. Met dit programma kunnen de piloten "random ATC-chatter" creëren en/of beluisteren en METAR weer-gegevens importeren, waarmee een meer levensechte omgeving kan worden gecreëerd.

Andere aanwezige groepen, die genoemd moeten worden waren de FS werkgroep van de Aviodome, die historische vliegtuigen ontwikkelt en de FS-groep MARPAT (Marine Luchtvaart dienst), die militaire en marine-vliegtuigen showde.

Tenslotte stonden er voor de mensen met een behoefte en de portemonnee meerdere commerciële stands met alle soorten van FS-spullen: boeken, scenery’s, vliegtuigen, joysticks, yoke’s etc. Voor anderen was er de relatieve rust van de rest van het museum om wat uit te rusten en zich te vergapen aan de prachtige historische vliegtuigen en andere luchtvaartzaken. Het museum heeft serieuze plannen om te gaan verhuizen naar vliegveld Lelystad, waar ook al andere museale onderdelen gehuisvest zijn, zoals de Uiverdome en de Zep/allon. Maar dit zal nog wel even duren, dus ook de komende jaren is het Nederlandse FlightSimulator evenement welkom in de Aviodome.

De stand van de Luchtvaart Hobby ShopBuiten op Schiphol

Al bij al hebben ongeveer 120 personen deelgenomen aan de demonstraties en andere activiteiten, die werden bijgewoond door ongeveer 1500 toeschouwers, verdeeld over de twee dagen. Daarbij werden meer dan 80 PC’s met 90 beeldschermen gebruikt, niet meegerekend de talloze portables. Om het publiek een goede kijk te geven waren meer dan 10 grote schermen opgesteld met PC-projectoren.

Het was goed om te zien hoe zoveel verschillende FS-groepen zo goed samenwerkten om van het weekend een succes te maken. Een hartelijk woord van dank is op zijn plaats voor al de harde werkers van die groepen en voor de "Vrienden van de Aviodome", die dit mede hebben helpen organiseren. Het was weer heel goed en leuk. Degenen die dit verslag gelezen hebben en er niet waren, weten nu dat ze echt iets gemist hebben!

Bijna een "must": drie beeldschermenOf anders wel professionele controls

De echte pro werkt bij de LHS !Uw schrijver (van achteren) bij de NL2000 stand


Jos Grupping (joscmg@xs4all.nl)
Overasselt, Nederland

Flight Simulator Geschiedenis
 

8 oktober 2000


Lijst van deelnemers

Dutch Flight Simulator Organisation (DFSO) uit Dordrecht
Co-organisator en demonstratie van de FS2000 scenery van Nederland, ontwikkeld door het NL2000 team

NL2000 scenery team
Team van scenery ontwerpers, sinds 1999 werkend aan een scenery van Nederland voor FS2000. Het eerste release is gepland voor december a.s.

Flight Simulator Gebruikers Groep HCC (FSGG)
De grootste FlightSimulator groep in Nederland met mee dan 650 leden. Onderafdeling van HCC

Dutch Flight Network

Online, virtuele vlieggroep van ca. 20 piloten, die het Internet gebruiken voor vliegen met FS98, FS2000 en Combat FS. Communicatie m.b.v. Roger Wilco

Flight Simulator Club Midden Nederland (Hilversum):
Demo’s van FS98 door 10-12 piloten m.b.v. Schiratti Commander en een 27 Mc netwerk. Publiek wordt actief betrokken.

Team AirKz - Beverwijk
Demo’s in het vliegen met FS door 8 personen, met presentatie op grote schermen. Nieuwe leden zijn welkom.

F16 Tiger Meet team
Demo’s in het vliegen met de F16 (Falcon 4.xx en Combat FlightSimulator)

Dutch VACC
Nederlandse partner van SATCO, de wereldwijde vitrtuele ATC organisatie, met een demo van Air Traffic Control op het Internet

Johan Cranenburg en zoon

Informatie over vliegkaarten, op papier of op CD (Jeppessen). Aandacht voor hun FS95/98/2000 website met veel downloadable bestanden: utilities, sceneries, etc.

Bram Zwet (en vader)
Stand-alone vliegen met FS2000 is voor alle leeftijden

Ron Norp
Demonstreert een professioneel zelfgemaakt controle-paneel

Team "Enviro"
Demonstratie van hun ENVIRO-programma voor ATC-chatter en import van METAR weergegevens

TradeWind Caribbean Airlines
Virtuele Airline: vliegt in het Caribisch gebied, met verbindingen naar de rest wereld
optioneel: demo van historische Nederlandse vliegtuigen (DC2, DC3, DC4)

Orange Air Virtual airlines

Werkgroep FS van de Vriendenkring van de Aviodome
Co-organisator en ontwerp van historische vliegtuigen voor FS98/2000

MLD-demo team
Demo’s van het vliegen met militaire en marine (MLD) vliegtuigen

Luchtvaart Hobby Shop
Verkoop van FlightSimulator artikelen

Flight Base  (bestaat niet meer)
Verkoop van FlightSimulator artikelen

Flash Aviation
Verkoop van FlightSimulator artikelen

Terug naar de inhoud