Verslag Flight Simulator weekend in het Aviodrome
te Lelystad (EHLE) op 16 & 17 April 2005

door R.M. de Vries (Rob-PA7RM)


Derde Flight Simulator Weekend op Luchthaven Lelystad:
Aviodrome vol virtuele touchdowns en take-offs
 

Spectaculair
Er zullen bij het evenement vele Flightsimulator Clubs aanwezig zijn die de bezoekers een speciale en soms verwonderde kijk geven op de wereld van vliegsimulatie. Interactiviteit zal de boventoon voeren tijdens dit weekend. Er zullen diverse demonstraties worden gegeven. De bezoeker krijgt de unieke kans om 'live' een vliegmissie te volgen op het grootste filmdoek (250 m≤) van ons land: het grootbeeld-filmtheater van Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome.

Cockpits, Techniek en Scenery Design
Naast de flightsimulatorfans zullen er cockpitbouwers zijn om hun creaties te laten zien aan de bezoekers. Bij elk onderdeel dat de bouwers hebben gebruikt hoort een bijzonder verhaal. Wanneer kunnen deze bouwers dat beter vertellen dan tijdens dit spectaculaire Flight Simulator Event! Voor de bezoeker die altijd al had willen weten hoe een Flightsimulatorprogramma ontwikkeld wordt, zal een (technisch) team precies kunnen vertellen hoe onder andere de 'scenery' van Nederland voor de Flightsimulator is ontstaan. Derhalve stond dit evenement ook speciaal aangekondigd als Scenery Design.

Tot Kunst verheven
Virtueel vliegen op de computer wordt tijdens dit weekend tot kunst verheven. Thema tijdens dit weekend is "Design" en er zijn diverse workshops en demonstraties gericht op het maken en ontwerpen van virtuele cockpits, vliegtuigen en kleurenschema's. Uiteraard worden er vele "missies" gevlogen op de PC.

Vliegen
Het Flight Simulator Weekend wordt op 16 & 17 april 2005 georganiseerd i.s.m. diverse organisaties en clubs die zich bezighouden met Flightsimulation in het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de Luchthaven Lelystad en is voor iedereen toegankelijk. Het evenement begint zowel op zaterdag als op zondag om 10.00 en eindigt om 17.00 uur. De toegangsprijs is de normale Aviodrome-entreeprijs (dus zonder toeslag).

Wederom was het weer mogelijk om een FS Programma Boekje te downloaden.
Onderhand een must-have voor de bezoekers. Hierin kan je van te voren al zien wie waar staat en wat ze presenteren. Ook de wat kleinere stands stonden vermeld, normaal zou je er zo langslopen. Maar met een beetje aandacht in het boekje gekeken te hebben, moet je ze kunnen vinden.

Zoals net geschreven, 16 & 17 April 2005 dus weer een Flightsim evenement. Misschien voor je gevoel toch al weer snel opvolgend op vorig jaar, 16 & 17 oktober 2004. Precies een half jaar zit daar tussen. En dan alweer een flightsim evenement. Is dat wat niet overdreven zou een buitenstander denken. Nou niets van dat alles. Wij, Flightsimmers, weten wel beter. In dat half jaar zijn er weer nieuwe scenery's, utilities, clubs, mogelijkheden qua cockpit bouwen, ontmoeting van die ene simmer die je veel tegen komt op Forums of met het online vliegen, etc.. Zo kan iedereen voor zich zelf altijd wel een reden vinden om elkaar weer eens te ontmoeten en de bezoekers te laten zien wat wij nu eigenlijk aan het doen zijn in het diepe geheim achter het beelscherm met een joystick en een hoop gemompel. En vele kaarten naast ons. Afijn ook hier vult u zelf maar in. Nu stond dit evenement in het teken van Design. En dan dus "Design" in het ruimste zin van het woord. Dus Scenery-Design, Aircraft-Design, Cockpit-Design. Maar eerst de eigen spullen verhuizen van thuis naar HET evenement. Want zonder jullie inzet is er geen Evenement. !!

Wat was er deze keer de reden om naar het evenement te gaan.....

 • Virtual Airlines,

 • Flightsim Clubs,

 • Cockpits bouwers,

 • Militaire Squadrons,

 • Online vliegen,

 • NL2000,

 • Scenery & Aircraft designers,

 • Demonstraties,

 • Commercieel.
   

En zo begint het........ Deze jongen in het blauwe t-shirt wordt op jonge leeftijd al besmet met het Flightsim virus. Heel onschuldig, 1 euro in het apparaat en je bent gelijk piloot van zo'n grote kist. Wanneer hij niet goed begeleid wordt door zijn ouders, loopt hij over een paar jaar ook met een plastic tasje in zijn hand over zo'n een of andere Flightsim Evenement. ;), of strak in het uniform met een paar gouden strepen op zijn mouw.

 

Maar eerst het opbouwen

 

 

Bijkletsen met je collega's Flightsimmers, op de plattegrond bekijken waar je presentatie wordt gehouden. Dan alles op zijn plaats zetten, overleggen wie waar gaat zitten, stekkers goed aansluiten, afregelen en finetunen. Kunnen de bezoekers ook alles lekker zien en kunnen we daar ook een praatje mee houden etc..

 

Nog even referend aan het eerdere plaatje van de jongen in het blauwe t-shirt, hoe zou het met deze jongen aflopen, Shaddy Fouad. De jongste deelnemer !! 13 jaar, toen speelde ik nog stoeprandje met een bal. Hij bouwt al websites en is derhalve ook op vele forums te vinden. Onderhand een begrip in het Flightsim wereldje. Klasse.... www.gohanyo.nl

Virtual Airlines

Wat is er een mooiere gelegenheid om je Virtual Airline meer naamsbekendheid te geven, dus je laat je gezicht ook zien op dit evenement. Je leert je collega piloten ook gelijk persoonlijk kennen. Er is wel eens een artikel verschenen of het ontstaan van Virtual Airlines. Zo waren er vorige keer maar een paar, deze keer waren aanwezig: KLM Virtual Airline, SN Brussels Airline, Sabena, V-Bird, Eurolivewire, Transavia Virtual Airline en Your Perception Virtual. Ieder met zijn eigen verhaal, achtergrond


V-Bird


Transavia


 


KLM Virtual Airline


Your Perception

Nu zou je de vergelijking kunnen gaan maken tussen een VA en die vele clubs die bij elkaar komen om samen te gaan vliegen. Ook daar kan je voor kiezen.

Flightsim Clubs

Wat is er mooier om met een stel mensen een zaal af te huren en dan gezamenlijk de vlucht voor te bereiden en dan uiteindelijk met zijn allen die vlucht te gaan vliegen. Geeft een behoorlijk gevoel van samenhorigheid, bij problemen is er gelijk iemand in de buurt, je steekt er veel van op, je bereid een vlucht voor die je anders thuis nooit zou doen etc... Ook die vele FS-Clubs waren er aanwezig. Zoals  FS Hoofddorp, DFN (Dutch Flight Network), FS Midden Nederland, Team AiRKZ, Fly United en FSGG Flightsimmers HCC. Deze laatste stonden met grote projectieschermen. Het gevaar bestaat altijd wanneer je elke club wilt benoemen, je er altijd wel een vergeet. Derhalve beperk ik mij tot de algemene indruk. Elke club was wel vertegenwoordigd door veel mensen. Meestal een ronde opstelling, vaak voorzien van eigen ATC. Je kon als bezoeker, vaak wel iemand er uit pikken om een gesprek mee aan te gaan, wat voor vlucht het gaat worden, waarheen, hoelang, setup, vorm van clubverband etc.... Hier werd dan wel altijd de tijd voorgenomen, met toch altijd een schuin oog op de instrumenten en het andere oor bij de ATC. Wat opviel dat er verschillende systemen gebruikt werden voor de ATC. Omgebouwde 27 Mc bakkie's, met een dummyload op de ant. uitgang, zelf een intercom systeem gebouwd, of via een software server. (Teamspeak). Ook in gebruikte software waren variatie's. Waarbij de online clubs (DutchVACC, IVAO, FPI) zich strak aan 1 software pakket willen houden, zag je binnen de clubs toch diverse andere software mogelijkheden. Dus heel leuk om eens te zien hoe die software nu werkt en er uit ziet. Ook was geen enkele cockpit het zelfde. Iedereen vloog toch het liefst met zijn eigen panel, vliegtuig, hardware etc.. Dus hier ook aan variatie en ideeŽn voor thuis meer dan genoeg gezien. Waarbij ik opmerk dat je er wel oog voor moet hebben, je loopt er snel aan voorbij.


FsHoofddorp


 

Fs Midden Nederland

 

 

NL 2000 Team

NL2000 Team, bekend van hun Scenery voor Nederland. Of je het nu mooi vindt of niet voorlopig werkt dit team belangeloos aan een stukje scenery die door menig simmer gebruikt wordt. Ook kon je er terecht voor je Scenery Design vragen. Zal er van hun hand ook nog een foto realistische scenery komen. Helaas konden ze daar niet echt een duidelijk antwoord op geven.

Dutch Flight Network


 

DFN is een laagdrempelige online vliegclub die regelmatig vluchtjes met elkaar maken via
internet. Een diversiteit aan online sessies worden georganiseerd zoals VFR en IFR trips met
o.a. historische vliegtuigen, ultralight, helikopters etcÖ DFN organiseert ook eigen, real-life,
bijeenkomsten waar workshops worden gegeven door echte instructeurs.

De DFN-Club verzorgde ook ditmaal weer diverse presentatie's, zoals: blindvliegen, IFR
navigatie, DFN Squadron. Compleet met een spreker, die alles aan elkaar praatte en uitlegde. Zie ook www.dutchflightnetwork.nl.


Cockpit Bouwers

Mijn stokpaardje. Veel te vinden op internet qua bouwtips en opzet en hoe te beginnen. Echter het spul eens in het echt te zien en bewonderen, geeft veel meer inspiratie en ideeŽn bij elkaar. Dit keer kon je zien dat het echt opkomt, meer stands en al veel meer werd er tentoongesteld.


Airbus320 overhead
van Flightdecksolutions (FDS)


Combinatie van de FDS G1 MCP
& de Glare set van de A320

Frans Mosmans had diverse cockpit onderdelen meegenomen van zijn Airbus A320 waar hij momenteel aan werkt. Meer informatie is te vinden op zijn website: http://www.airbus320.nl

 

Stef Pagonakis liet zijn B737 overhead panel, van Engravity zien. alsmede de 737 CDU van Flightdecksolutions, alsmede de pedestal. Compleet met werkende radios en een demoset-up met werkende IO-Card voor de Nav, Com, ADF, Xponder. Meer info op zijn website www.boeing737ng.com.


FMC


Frans Broekhuijzen (de organisator)
achter zijn eigen cockpit setup, met een zelfgebouwd FsBus panel.

Het FsBus panel van Frans Broekhuijzen, gemaakt naar het concept van FsBus.

 

Cockpit B737 van Peter de Graaf

 

Ja... de droom

 

FSXpand van Gert 

Een Simkits opgebouwde cockpit.

 

Zelfs uit Frankrijk kwam een collega Flightsimmer, geheel zelf gebouwd, rechts de GoFlight Modules, en links...... het lijken losse instrumenten, maar het is een TFT beeldscherm. Waarbij de gaten voor de instrumenten nauwkeurig zijn uitgezaagd.

 


SimKits Cockpit


Ook een Helicopter ligt binnen handbereik

Bij Simkits mocht je zelf achter de yoke van de TRC472 setup. Ook de Heli-Cockpit was nu in den lijve te aanschouwen.


Flight Illusion


 

 


SEAGULL

Demonstratie's & Informatie

simFlight & Aviavliegwereld


http://www.simFlight.nl

Sinds januari 2004 is het team van simFlight.nl/be weer actief in het posten van flightsimulator nieuws en het reviewen van dito software in de Nederlandse taal.
Met een team van 4 nieuws editors en een team van meer dan 10 reviewers zorgen we dat de bezoekers van onze site alle dagen iets nieuws hebben om naar uit te kijken. Via het forum kunnen de bezoekers met ons in contact komen, en kunnen we indien nodig zaken op jullie wensen afstemmen. Tevens zullen de reviews en nieuwsitems ook weer ter beschikking worden gesteld aan Aviavliegwereld. Dit is een gratis internet PDF magazine die voor iedereen te downloaden valt. Ook zij waren aanwezig op het Aviodrome Flightsimulator weekend. Tot ziens op onze website http://www.simFlight.nl

http://www.aviavliegwereld.nl

 


De stand van Jos Grupping.
Middels posters, video's en zijn FS History websites geeft hij zo een overzicht van 25 jaar Flightsimulator software in ontwikkeling. Op zijn "Old FS Vault" website zijn de oudste versies ook te downloaden om zelf nog eens meee te stoeien, compleet met emulatoren en instructies.


Website
De history of Flightsimulator

Fokker Project


Ton van de Laar met zijn
Fokker 70 - 100 Vliegtuig / Panel


Meer info kunt u vinden:
fokker.avsim.net


Ton kreeg zelfs tips en aanvullingen over de layout van een instructeur die les gaf op de Fokker 50 / 70 / 100. Er werden hele procedures doorgenomen, schakelaar daar wel of niet en wanneer dit en wanneer dat. Dan blijkt achteraf hoe goed het panel van Ton eigenlijk wel niet is. En dat Freeware !!

HCC Stand - WidevieW

HCC Stand met hun WidevieW,
deze keer werd er gevlogen met de Helicopter. En zeker als primeur voor de oplettende bezoeker met de foto realistische scenery van Nederland, uitgebracht door Horizon Simulation.

En hier de verkleinde uitvoering ervan, zoals het thuis ook opgezet kan worden.

HCC Stand met hun WidevieW dus, maar dan wel even elke computer goed instellen en de beamers uitrichten. Een secuur werkje dus.

HCC Helpdesk

HCC stond er ook speciaal met een soort van Helpdesk. Bemand door Peter de Loos. Die de vele vragen van bezoekers probeerde te beantwoorden. Er werden veel vragen gesteld over Navigatie. Hoe werkt nu een ADF of een VOR bijzetten. Een ILS.. ? en hoe vlieg ik dan naar dat baken toe en kom ik recht op de baan af.
Misschien een item voor de volgende keer:
NAVIGATIE...

 

Commercieel


Aerosoft

Bij de stand van Aerosoft was je in de gelegenheid om net even dat stukje software te kopen waar je al een tijdje naar op zoek was. Of zou hier ook sprake zijn van een impuls aankoop.

 

Horizon Simulation had hier de primeur om de foto realistische scenery van Nederland te demonstreren. De te verachte release zal 17 juni 2005 zijn. Nu maar hopen dat er scenery bouwers bereid zijn om er het geheel om heen te bouwen.

Militaire Squadrons

- Dutch Tiger Squadron - Viper Flight - 322 Squadron

Ja... en sommigen nemen de hobby wel erg serieus. :)
Geheel in stijl werd er aan het evenement zo deelgenomen.

Het 322 squadron was aanwezig om mensen te voorzien van informatie omtrent de luchtmacht en om het 322 squadron als F-16 eenheid te promoten.
Zij verkochten o.a reallife vlucht kaarten welken bij de sim piloot natuurlijk altijd van pas komen.
 
Zij vertelden en lieten mensen aan de hand van video beelden zien,
wat het inhoud om als o.a vlieger bij de Koninklijke luchtmacht te zijn.
 


Een virtueel online squadron vliegend met LockOn Modern AirCombat. Momenteel met negen members. 4 April 2005 bestaat ons squadron 1 jaar.
Ons motto: Tigerpilot's do it better!
Het tigersquadron zoals we dat tegenwoordig kennen is ontstaan uit de Koude Oorlog, waar Britse squadrons uit die tijd squadrons uit Frankrijk
uitnodigden om wedstrijden te gaan houden in vliegen, doelen bestoken, sportief onderling bezig te zijn. Zo is de ďTiger SpiritĒ ontstaan. Dat proberen wij voort te zetten in LockOn met onze tigerskins. 1 van onze specialiteiten. Naast LockOn wordt er gevlogen met FS 2004.
www.dutchtigersquadron.nl

 

Dat het Aviodrome dit goed vond.... Sommige vliegers konden niet zonder hun mascotte.


Vliegers..... ? ja...
Ook hij is bezig zijn brevet te halen.

 

 

 

 


Frans onderwerpt de combinatie
Flaming Cliffs / TrackIR Vector
aan een test 

   

 


DutchMil


 

 

Overig
 


GlobalSIM

Het leuke achteraf van foto's bekijken, is dat je mensen dan pas herkent. De man die hier de weg gewezen wordt is de instructeur die Ton v/d Laar (Fokker project) van wat leuke tips heeft voorzien.

 


DutchVACC


 

Dutch Virtual Area Control Center (kort gezegd DutchVACC) is een organisatie die op het VATSIM netwerk virtuele Air Traffic Control aanbiedt in het Nederlandse luchtruim. We worden daarbij begeleid door luchtverkeersleiders van over de hele wereld die allen een expert zijn in de lokale procedures op de vliegvelden. We trachten alles zo realistisch mogelijk te doen, 'as real as it gets' noemen we dat, en bieden juist daarom een professionele ATC aan. Voor beginnende piloten en luchtverkeersleiders heeft de DutchVACC een mentorprogramma waarin alles stap voor stap uitgelegd wordt. Verder heeft de DutchVACC een zeer complete en uitgebreide website met informatie; van een vluchtplan tot een uitgebreide uitleg over de verschillende procedures of de mogelijkheid in contact te treden met andere Nederlandse enthousiasten via het forum. www.dutchvacc.nl

 

IVAO

IVAO presenteerde de nieuwste software en gaf samen met de KLM-VA toelichting met een korte presentatie. De bezoekers konden op de computers van de IVAO-Controllers en de piloten zelf zien en doen hoe het is om online op het internet te vliegen. Van jong tot oud was er grote belangstelling, omdat met online vliegen de realiteit van contact met piloten en verkeersleiders over de gehele wereld dicht wordt benaderd.


ATC door IVAO

De International Virtual Aviation Organization (IVAO) is een onafhankelijke, gratis service voor enthousiaste mensen die er plezier in hebben om deel uit te maken van een wereldwijde luchtvaartsimulatie gemeenschap. De International Virtual Aviation Organization is opgericht om een hoge kwaliteit internet service aan haar gebruikers te leveren op elk gewenst moment van de dag. De belangrijkste doelstelling van IVAO is de luchtvaartsimulatie gemeenschap te voorzien van een zo realistisch mogelijke virtuele luchtvaart omgeving. Dit inclusief een real-time systeem voor het vliegen on-line (als piloot) en voor on-line ATC (als verkeersleider) alsmede databases met luchtvaart-informatie, het organiseren van trainingen en on-line events. Nieuwe gebruikers: IVAO geeft je de mogelijkheid om te vliegen of verkeer te leiden in een zo realistisch mogelijke omgeving - inclusief het aktuele weer en ATC. Je kunt onmiddellijk gratis meedoen, aan  trainingen deelnemen en plezier beleven aan onze online gemeenschap.
www.ivao.org/nl & www.ivao.org/be

 

 


ProjectX

ProjectX heeft als doel scenery te maken dat bedoeld is voor de standaard scenery. U kunt uiteraard een aantal producten kopen die Schiphol mooier maken, maar dat is niet altijd in het voordeel van de performance van uw computer. FS2004 biedt de flightsimmer een redelijk goede scenery van Schiphol. Door relatief kleine toevoegingen, die professionele producten ook aanbieden, is het mogelijk om de standaard scenery toch een stuk realistischer te maken terwijl dat weinig tot geen invloed heeft op uw pc.

Tussen de demo's door zijn we druk bezig om dit project verder uit te breiden en aan te passen waar nodig, zodat we dit project zo snel mogelijk voor het grote publiek te download aan kunnen bieden. http://www.supersim.com/projectx
 

FsFan Reunie


 

 

Okť. U heeft hier een overzicht aangetroffen van het FsWeekend gehouden op 16 & 17 April 2005 in het Aviodrome te Lelystad.
Heeft u zelf nog aanvullingen of mist u nog wat, neem dan even contact (Rob de Vries) met mij op zodat we het geheel kunnen aanpassen.
Met zijn allen kunnen we dan aan zo'n artikel werken.


De Fotograaf die vele van deze foto's
heeft geschoten.
Vincent Gerritsen

Meer dan 240 actieve deelnemers waren aanwezig tijdens dit weekend!

De lijst met deelnemers:

Flight Simulator Weekend 2005
16 & 17 april

Download hier het gebruikte programmaboekje PDF versie.
(print eerst de oneven pagina's en daarna op de achterkant de even pagina's)

In het Aviodrome op Lelystad Airport werd op 16 & 17 april weer een groots Flight Simulator Weekend georganiseerd.

Alles op het gebied van Flight Simulation was te bewonderen op een nog nooit zo groots FS event! Veel deelnemers en vele bezoekers zorgden voor twee fantastische dagen in het Aviodrome.

De lijst met deelnemers die aanwezig waren vindt u onderaan deze pagina. Tevens staan hier links naar hun website's.


Lijst met deelnemers:

FS clubs  
Flightsimulatorclub Midden Nederland www.flightsimclub.nl
DFN Dutch Flight Network www.dutchflightnetwork.nl
FS Hoofddorp  
FSGG..Flightsimmers...HCC www.fsgg.net
Fly United www.flyunited.nl
Flight Simulator Club BelgiŽ (alleen op zaterdag) www.fscb.be
   
Scenery & aircraft designers  
NL2000 Nederland scenery www.nl-2000.com
VFR design France...Martias Didier vfrdesign.free.fr
PROJECT Fokker-70/100 van Ton van de Laar fokker.avsim.net
Douglas DC2 Uiver www.avsim.com/hangar/flight/dc2uiver
ProjectX..(alleen op zondag) www.supersim.com/projectx
   
Cockpit bouwers
(met diverse onderdelen van hun cockpits)
 
Met diverse cockpits die in de verschillende militaire squadrons aanwezig zijn.
N.Bosch en D.Jairath met diverse onderdelen van hun Boeing 777 cockpits home.wanadoo.nl/norbert.bosch/
Martias Didier - VFR-COCKPIT (France) - Multi Aircraft Simulator (DR400 / C172 / K350...)
www.vfr-cockpit.fr

FSBUS interface electronics for home cockpits.

www.fsbus.de

Dirk Anderseck geeft terplaatse eerstehulp bij FSBUS projecten. En neemt div onderdelen van zijn cockpit mee, dit mag u als cockpit bouwer niet missen!

P.de Graaf met zijn boeing 737NG-800 cockpit  
M.Verschaeren..Beech 1900D complete cockpit users.pandora.be/theportablecockpit/
R.v.d.Wiele met Boeing home.hccnet.nl/r.v.d.wiele/
F.Mosmans Airbus 320 www.airbus320.nl
s.pagonakis Boeing 737NG www.boeing737ng.com
H.van Munster met div onderdelen van zijn Airbus 320
Jan Cuypers Cessna cockpit (simkits) www.fscb.be
Flyware www.flyware.nl
Flightillusion www.flightillusion.com
Project Learjet www.projectlearjet.info
   
Fs individuele deelnemers en kleinere teams  
Hovercontrol www.hovercontrol.com
   
Militaire squadrons  
39th VFW Display Tigers www.displaytigers.nl
Dutch Tiger Squadron www.dutchtigersquadron.nl
118 TFS Dutch Reapers home.wxs.nl/~nurse/page1.html
ViperFlight Team www.viperflight.nl
Campground VDT www.falcon5.nl
355th VTFW Stalking Tigers www.xhq.info/355tfs
Dutch Flanker Display Team www.dutch-flankers.net
   
Koninklijke Luchtmacht www.luchtmacht.nl
322RF Squadron, met als special guest...Polly!?? www.322squadron.nl en
www.luchtmacht.nl/leeuwarden/squadrons/322squadron/historie.html
Dutch Mil. ATCC Militaire lucht verkeersleiding www.luchtmacht.nl:30280/aocs
   
X-Plane  
NL X-Plane.nl vliegen Met 3 Mac's?...(no Hamburgers!) www.nlx-plane.nl
   
FlightSim Websiteīs  
Jos Grupping, website "De geschiedenis van Flight Simulator" fshistory.simflight.com
Simflight www.simflight.nl
Aviavliegwereld www.aviavliegwereld.nl
Simtakeoff www.simtakeoff.com
Cockpitsolutions www.cockpitsolutions.org
   
Virtual Airlines  
V-Bird www.aireddy.nl
Sabena www.svagroup.org/pages/default.htm
SN Brussels Airline www.svagroup.org/pages/default.htm
KLM Virtual Airline www.klm-va.nl
Your Perception Virtual www.yourperception-va.info
Transavia Virtual Airline www.fdb-va.nl
Eurolivewire www.eurolivewire.com
   
Virtuele ATC organisaties  
Dutch Vacc Vatsim www.dutchvacc.nl
IVAO NL www.ivao.org/nl
IVAO BE www.ivao.org/be
GlobalSim www.globalsim.org
   
CommerciŽle deelnemers  
Aerosoft www.aerosoft.com
Simkits www.simkits.com
Therealcockpit www.therealcockpit.com
Sea Gull Simulation www.sgsim.com
Flightillusion Release nieuwe hardware www.flightillusion.com
Horizonsimulation....Met VFR Nederland..!? www.horizonsimulation.com/Landing
Nationaal Luchtvaart - Themapark Aviodrome
Pelikaanweg 50
8218 PG Lelystad
Tel: 0900 aviodrome (284637663)
(25 cent/min.)
Fax: 0320-289841
EMail: info@aviodrome.nl
www.aviodrome.nl