Programma

Overzicht en uitleg van demonstraties & tijden

Civil Flightsim Clubs

Cockpitbuilders

Virtual Airlines

Websites

Mil Squadrons

Panel / Aircraft / Scenery design / Hard & Software

Speciaal

Lezingen


Civil Flightsim Clubs
 • Dutch Flight Network
  Demo Dash Q8-400 shared cockpit.
  Er is al op meerdere wijze geprobeerd om een goed werkend shared cockpit te maken om met 2personen 1 vliegtuig te bedienen zoals in Real life. Daarin is Majestic met de Dash Q8-400 met de PRO en TRAINING versie heel goed in geslaagd. De cockpit wordt gedeeld in functionaliteit tussen de captain en first office en er kan nog een observer aan toegevoegd worden.Alles over internet op locatie thuis of zittend naast elkaar met eigen opstelling. Wij demonstreren dat tijdens de Flightsim-dagen in het Aviodrome op de locatie van DutchFlightNetwork waarbij, om de werkelijkheid zo goed mogelijk na te bootsen , we ook gebruik maken van de checklisten voor, tijdens en na de vlucht. Omdat deze mogelijk goed is ingebouwd in de geleverd software is het technisch geen grote opgave om het werkend te krijgen.We vliegen in de demo vanaf ….. naar KJFK om daar te landen onder leiding van een ATC-er.

  We hebben de simopzet zo geïnstalleerd dat we bij een crash van een van de systemen snel een herstart kunnen doen van een5 min geleden en dan ook gezamenlijk kunnen doorvliegen.Tijden van de demo’s : 11:00 13:00 15:00 uur.Daarnaast is het altijd mogelijk bij DFN om te vliegen met de kinderen op de diverse Flightsim opstellingen.

 • HCC-FS FRIESLAND
  Onze club bestaat uit Flight Simulator hobbyisten uit Friesland die de bezoekers in de gelegenheid wil stellen zelf een vlucht te maken onder begeleiding. Gekozen wordt voor een eenvoudig toestel bij voorkeur in de omgeving van de woonplaats van de bezoekers, opdat de gastpiloot een indruk krijgt van het vliegen en de fraaie scenery.Middels een eenvoudig vliegplan met take off en landing krijgt de gastpiloot een indruk van deze fraaie hobby. Ook wordt enige basis informatie verteld aan de gastpiloot.Dit gaat in volgorde van aanmelding vanaf de opening tot sluiting. Men behoeft geen ervaring te hebben met flight simulator. Het betreft dus een individuele één op één begeleiding, waarbij het ook mogelijk is desgewenst wat dieper op een onderwerp in te gaan. Ook zullen toeschouwers worden gestimuleerd eens plaats te nemen achter de knuppel. Daarnaast is er een lid aanwezig om vragen van bezoekers te beantwoorden.
 • HCC!Flightsimulator
  De landelijke HCC FLightsimulator interessegroep vertegenwoordigt alle flightsimmers binnen de HCC. Op het FS Weekend laten wij daarom verschillende simulatoren en aanverwante zaken zoals cockpitbouw zien. Dit jaar zullen we demonstraties geven met XPlane 11, Flight Simulator X, FSX Steam Edition, Prepar3D met ORBX, JoinFS, AirManager en DCS World.Bij elk onderdeel nodigen we bezoekers uit om zelf plaats te nemen en onder deskundige begeleiding een stukje te vliegen. Door bij de verschillende afdelingen een proefvlucht te maken, kunnen bezoekers zo een mooie vergelijking maken tussen de verschillende pakketten.Xplane 11
  De afdeling XPlane 11 staat klaar om al uw vragen over de nieuwste versie van deze simulator te beantwoorden. Ook kunt u zelf plaats nemen achter de PC om een vlucht te maken. U heeft de keuze uit verschillende typen vliegtuigen, zodat er altijd iets bij zit wat uw interesse heeft. Online vliegen met onder andere Prepar3D en FSX De systemen met Prepar3D en FSX Steam Edition zijn met elkaar verbonden via een netwerk, en we gaan proberen online samen te vliegen met leden thuis. Met het programma JoinFS is het tegenwoordig mogelijk om met verschillende softwarepakketten samen online te vliegen. Uiteraard staan we hier ook klaar om al uw vragen over online vliegen met Prepar3D, Xplane en FSX te beantwoorden.

  AirManager
  Net als voorgaande jaren hebben we ook weer een opstelling met Xplane 11 in combinatie metAirManager. Dit pakket maakt het mogelijk om zelf een interactieve cockpit te bouwen met extraschermen, tablets, en zelfgemaakte hardware.Voor deze opstelling is in plaats van professionele hardware gebruik gemaakt van zogenaamdebreadboards en experimenteerprints, om zichtbaar te maken hoe eenvoudig het kan zijn om zelf tebeginnen met instrumentenbouw voor uw eigen flightsim cockpit.

  DCS World 2
  De DCS groep zal demonstraties gaan geven met de simulator DCS World 2.De demonstraties zijn opgesplitst in blokken van twee uur.In het eerste blok gaan we terug in de tijd naar 1944 en vliegen we een missie boven Normandië enhet Kanaal. Denk hierbij aan escortes van bommenwerpers met de P-51D Mustang, en luchtgevechten tussen de Spitfire en de Duitse Messerschmitt Bf.109 of de Focke Wulf Fw.190.In het tweede blok gaan we naar Nellis Air Force Base in Nevada, waar we bezoekers een lesvlucht boven Las Vegas aanbieden in de L-39C Albatros. Daarnaast kunt u meekijken in de cockpit terwijl
  onze vliegers in de lucht bijtanken, formatievliegen en luchtgevechten uitvoeren. Uiteraard zijn de vliegers tussen de vluchten door graag bereid om al uw vragen te beantwoorden. Clubcomputer, instructie en vraagbaak.

  Heeft u alles gezien maar zit u nog steeds met vragen? Schroom dan niet om nog even bij de opstelling met onze clubcomputer langs te gaan. De mensen die hier zitten zijn speciaal voor u naar het FS Weekend gekomen om de lastigste vragen te beantwoorden.

 • FS Groep NHN de FS werkgroep van de HCC in  Noord-Holland!
  Deze groep is de enige FS werkgroep van de HCC in Noord-Holland en als zodanig onderdeel van de HCC. Leden van deze werkgroep verzorgen demonstraties, zijn graag geziene gasten bij de Marinedagen, Open Dagen op Den Helder Airport / MVK De Kooy.In Schagen hebben we voldoende ruimte ter beschikking. We gebruiken het ene deel voor vrij te vliegen en te knutselen, het andere deel is voor instructie. Daarnaast is het in netwerkverband vliegen een leuke uitdagende en vooral leerzame manier van het uitoefenen van de hobby.Binnen onze club is een enorme schat aan technische kennis van computers, hardware en vliegtuigen aanwezig. Gemiddeld zijn er per keer zo’n 25 tot 30 mensen op bezoek. Ook buiten de bijeenkomsten om proberen we elkaar te helpen. Een vaste kern van de groep is op de donderdagavond actief op het IVAO netwerk en een deel op het Onlinesim netwerk.Ons motto is, dat een ieder – met hoe beperkte kennis van flightsimmen dan ook – zich bij ons kan melden. Heeft U echter kennis van vliegzaken en wilt u deze met ons delen, dan bent U natuurlijk ook van harte welkom!Ook zijn we graag geziene gasten op het FSweekend en op de Hoogvliegerdagen en verlenen wij ook assistentie bij de evenementen waar de HCC zich presenteert.De FS Groep NHN is een groep enthousiaste flightsimmers:> die elke vierde zaterdag van de maand  (behalve juli en december) in het gebouw Nieuwe Nes Schoenmakerspad 1, 1741 XM Schagen bijeenkomen.
  > De FS Groep NHN is een groep flightsimmers, die elke donderdagavond op het netwerk van IVAO samen vliegen. Voorwaarde is wel dat men dat lid is van IVAO. Kijk voor meer info op http://nl.ivao.aero  Er zijn echter ook leden die via andere netwerken vliegen.

  Demo tijdens FSWeekend:
  Daar dit jaar de KLM definitief afscheid heeft genomen van haar Fokker-vloot willen wij een hommage brengen aan Fokker. Van S-11 tot Fokker 70/100. Het publiek wordt achter de stuurknuppel gelaten om zelf te sturen.

 • Flight Simulator Club Belgium – FSCB –
  Kom kijken hoe wij vliegen met beide voeten aan de grond. Je zal versteld staan hoe realistisch dit is. Wil jij het ook eens proberen? Sommige cockpits staan er voor jullie.Verschillende leden bouwden zelf een cockpit en zij zullen u met alle plezier adviseren over deze mogelijkheden.Als software gebruiken we FSX, FSX-SE, Prepare3D, X-PlaneLeden ontvangen tien keer per jaar het clubblad ‘Airmail’. Ze zijn ook van harte welkom op de maandelijkse meetings te Grimbergen.Raadpleeg onze website www.fscb.be voor onze activiteiten.Op de meetings wordt uitleg gegeven over alles wat te maken heeft met de flightsimulator. Welke computer of welke software moet je kopen? We geven informatie over luchtvaartprocedures, internetvliegen, enz.

  Aansluiten kan ook vandaag. U betaalt dan €25,00 in plaats van €30,00.

 • FS Haaglanden
  Ook dit jaar neemt de FS Haaglanden weer deel aan dit evenement. Traditiegetrouw doen we dat met een vliegtuig dat deel uitmaakt van de collectie van het Aviodrome. We hebben gekozen voor het icoon van de Nederlandse luchtvaartindustrie, de Fokker F-27. Op onze stand zullen we het vliegen met de F-27 demonstreren, zodat u een indruk krijgt van het realisme van de moderne flightsimulator en de prestaties van dit formidabele toestel. Elk heel uur maken we een vlucht van Groningen naar Rotterdam.
 • Flightsim Rijnmond
  onder de vlag van hcc Zuid Holland is een enthousiaste simclub die op de eerste maandag van elke maand in Capelle ad IJssel bijeenkomst.
  De bijeenkomsten staan in het teken Flight Simulator ontwikkelingen kenbaar maken, mensen op weg helpen, demonstraties geven, ervaringen uitwisselen en vooral gezellig bijpraten.
  Piloten die de stap willen zetten om online te vliegen kunnen bij FSRijnmond rekenen op voldoende aandacht en begeleiding.
 • FsFan Voorschoten
  Een enthousiaste actieve groep mensen die Flightsimulator als hun hobbyhebben en daarom eens per maand in Voorschoten bij elkaar komen om daar hun ervaringen met nieuwe ontwikkelingen en kennis op gebied vanFlightsimulator en of computer technieken met elkaar te delen. En op meegebrachte computers iedereen te laten meegenieten van deze laatste ontwikkelingen en eventueel adviezen te geven hoe programma “getweaked” kunnen worden.Daarnaast worden er iedere woensdagmiddag VFR en op donderdagavond IFR online vluchten georganiseerd. Sinds de oprichting, op 1 juni 1991 in het  Aviodome bij Schiphol, komen we al vele jaren bij elkaar in het Activiteitencentrum “de Boschbloem” aan de  Baron Schimmelpenninck van der Oyelaan 39 te Voorschoten.Wil je eens nader kennismaken met ons dan kan je natuurlijk altijd binnenlopen  op de zondagen die zijn gepubliceerd in de jaarkalender op onze websitewww.fsfan.nl of je kunt alvast een indruk krijgen door de Fsfan introductie film te bekijken op onze website.
  Gevlogen wordt er met Microsoft Flight Simulator FS9, FSX , FSX Steam Edition, Flight Sim World X-Plane 11 en de Lockheed Martin Prepar3D software.Onze website staat op www.fsfan.nl en we zijn per email bereikbaar op
  fsfan.voorschoten@gmail.com.

Cockpitbuilders
 • HI6SIM
  Is een in 6 richtingen bewegend flightsimulator platform in een goedkope uitvoering. Het programma is de zweefvlieg simulator “CONDOR” die o.a. de beweging aanstuurt. Er wordt gevlogen op het vliegveld van Aosta in het Italiaanse hooggebergte. Doorlopend te gebruiken door bezoekers van heel jong tot heel oud. Verder is er technische informatie betreffende verdere en andere ontwikkelingen.
 • 7Tair
  Is een niet-bestaande luchtvaarmaatschappij. De vloot bestaat uit een oude DC-3. Met een simulator-cockpit zijn we elk jaar trouwe gast is op het FSWeekend. Omdat de ‘Oude Dame’ schrikt van veranderingen wordt ze voor het begin van het weekend ingericht voor kinderen. Volwassenen kunnen er dus niet in vliegen, maar kinderen zijn de hele dag door van harte welkom.Vliegen doe je niet zomaar, maar dankzij de enthousiaste begeleiding van onze bemanning leren zelfs kinderen vanaf zes jaar op te stijgen, een keurig circuit vliegen en zelfstandig te landen. Na afloop krijgt ieder een certificaat, waarop de verrichtingen zijn afgetekend. Helemaal echt dus!Wij van 7Tair zijn momenteel bezig met een grote stap voorwaarts: een 1 op 1 nagebouwde
  cockpit van een DC3. Levensecht en zo goed mogelijk gelet op de details van de echte DC3, belooft deze cockpit het gevoel van echt vliegen nog verder te vergroten. Wij van 7Tair zouden zeggen: komt dat zien, komt dat zien!
 • Home-built MIP
  Na jaren lang op een laptop of een desktop pc gevlogen te hebben is 2 jaar geleden het plan ontstaan om het goed aan te pakken. Nu kan ik u dan ook met trost het resultaat laten zien van mijn arbeid van de afgelopen maanden. Een single seat Mip (Main Instrument Panel) gebaseerd op de Boeing 737NG.Mijn plan, om een compleet werkende cockpit in elkaar te zetten.Ik nodig jullie allemaal van harte uit om langs te komen, te kijken en om vragen te stellen over mijn MIP, ik sta jullie van harte te woord. Als jij denkt dat jij het in je hebt om een 737 veilig aan de grond te zetten, dan daag ik je uit om het te bewijzen.”Your plane”.Ik zie jullie graag tijdens het FSWeekend
 • STARFIGHTER F-104 DEMO TEAM
  De F-104 cockpit is bijna helemaal opgebouwd met originele onderdelen.
  Tijdens het FSweekend geven we doorlopend demonstraties met gebruik van de volledige
  vliegers uitrusting van de KLU, met pak, helm en zuurstofmasker.
  De instrumenten en panelen in de cockpit zijn voorzien van de originele verlichting wat een
  spectaculair beeld geeft..
  Vanwege de gevoelige apparatuur en complexiteit van de cockpit is het niet mogelijk om er zelf plaats in te nemen.
  Buiten onze demo’s geven we ook uitleg over alles wat u maar wilt weten.
  Leon Sleegers & Wouter Heines Starfighter demo Team.
 • F-16AM Simulator
  Doelgroep: techneuten, cockpitbuilders, liefhebbers van de F-16.De cockpit is niet toegankelijk voor publiek, maar is wel van zeer dichtbij te bekijken!
  Delen van de constructie en de techniek ‘achter de schermen’ worden apart tentoongesteld en gedemonstreerd waaronder:

  • Constructie
  • Electronica
  • Firmware
  • (interface) software

  Je kunt niet alleen zien hoe de meters in de cockpit zelf werken maar ook extern. We zullen laten zien hoe bepaalde meters zijn geconstrueerd, en laten deze synchroon werken met de meters welke in de cockpit zijn ingebouwd.

  Ook de interface software wordt gedemonstreerd en uitgelegd.

  Met de cockpit worden van tijd tot tijd gesimuleerde missies gevlogen door o.a. een voormalig F-16
  piloot.

 • Simulatorkit
  SMOKE ON!
  Simulatorkit heeft in samenwerking met Aerobatics Display piloot Frank van Houten van Dutch Rush (www.dutchrush.nl) een replica van een Sukhoi 26 gebouwd waarmee wij doorlopend demo’s gaan verzorgen.De Su26 is een Russich unlimited Aerobatics vliegtuig waarvan er in Nederland twee vliegen Jij hebt nu ook de mogelijkheid om te ervaren hoe het is om een Aerobatics piloot te zijn, onze ervaren demo instructeur helpt je door de basis vliegvaardigheid aspecten, waarna je zelf een looping, barrelroll of knive- egde kunt proberen natuurlijk met je smoke switch on!
  De SU 26 simulator is uitgerust met echte luchtvaart componenten zoals de A-20 headsets van Bose een Garmin Radio, de navigatie wordt door middel van de Jeppesen Flitedeck VFR App uitgevoerd die communiceert met de Flightsimulator software.Deze simulator heeft dit jaar op internationale luchtvaartbeurzen tijdens Aero Friedrichshafen en Aero Expo UK gestaan voor Jeppesen en Bose als cockpit demonstrator. Diverse professionele display piloten hebben er in gevlogen zoals oud wereldkampioen Yurgis Kairys, ben jij de volgende?
  Noot: de simulator is niet geschikt voor kleine kinderen (minimaal vanaf 16jaar)Facebook: Simulatorkit
  www.simulatorkit

Virtual Airlines
 • KLM-VA
  De KLM-VA is opgericht in 2004 en is er trots op de officiële representant op het IVAO-netwerk te zijn van onze nationale luchtvaartmaatschappij, KLM Royal Dutch Airlines. Elke dag weer voeren onze piloten tientallen online vluchten uit naar alle delen van de wereld met een waaier aan verschillende toestellen. Wij bieden beginnende piloten aan voor ons te vliegen met veel vrijheid, maar ook met de mogelijkheid te leren via onze KLM-VA Flight Academy. De ervaren cracks kunnen hun hart ophalen en via onze scheduled flights een typerating verkrijgen op een actueel KLM toesteltype.Op het FS Weekend nodigen we gedurende de openingstijden van de beurs doorlopend zowel beginnende als ervaren flightsimmers uit om te vliegen. De piloten maken op onze vliegopstelling met groot Tv-scherm een circuitvlucht boven vliegveld Lelystad. Dat gebeurt onder deskundige begeleiding van één van onze ervaren real-life piloten. Na afronden van de vlucht en de debriefing, ontvangt de piloot van ons een officieel certificaat.Voor het eerst hebben we dit jaar de beschikking over een internetverbinding. Als primeur presenteren we daarmee live onze website. De vele features die we onze piloten bieden kunnen we op deze wijze interactief aan belangstellenden laten zien. Onder meer kunnen alle voor de KLM-VA op dat moment actueel vliegende piloten worden gevolgd. Verder presenteren we tussen de circuitvluchten door op het grote Tv-scherm doorlopend een demo van de vele opties die we aan onze piloten aanbieden om het virtueel vliegen voor hen zo aantrekkelijk mogelijk te maken: onze vele historische en actuele tours, onze events en niet op de laatste plaats onze scheduled flights worden op deze wijze interactief gepresenteerd aan alle FS weekend bezoekers.
 • Flight Academy
  De stichting Flight-Academy is een virtueel opleidings- en training platform voor sim vliegers, theorie en praktijk van het vliegen in een on-line omgeving wordt door trainers vanuit real-life documentatie en vliegregels getraind. De stichting traint de student in VFR, IFR en commercial toestellen in alle facetten.Programma Flight Sim Weekend Lelystad:

  • 10:30 Live-talk (wie we zijn, wat we kunnen betekenen voor de Flightsimmer , uitleg en presentatie van de 2 sims)
  • 12:30 Live-talk
  • 14:30 Live-talk
  • 11:00 circuit vliegen in de sim (3 schermen, track IR ondersteuning, uitleg en oefenen met zijwind landingen)
  • 13:00 circuit vliegen
  • 15:00 circuit vliegen

  Tussentijds staat de 2e sim (Beech Craft Duke) ter beschikking voor IFR en VFR instructies. Check ons trainingsplatform https://dashboard.flight-academy.nl

 • V-Bird VA Group
  Wie zijn wij:
  Wij zijn een Virtual Airline, begonnen in 2014 met toestemming van de echte V-Bird.
  Na een CEO wisseling zijn wij uitgegroeid tot de VA die we nu zijn, een actieve VA waar gezelligheid
  voorop staat.Wat hebben wij te bieden:

  • Weinig regels
  •  Een uitgebreid routenetwerk met wereldwijd 25 hubs
  • Een eigen vliegserver om samen met andere V-Bird piloten online te vliegen
  • Een uitgebreide vloot
  • Een enthousiaste staf die altijd bereid is anderen te helpen
  • Reallife events

  En misschien wel het belangrijkste, gezelligheid.

  Wat gaan wij doen:

  • Informatie en praten over de toekomst van Lelystad Airport met Frank Beenke.
  • Demonstratie van X-Plane 11 door Leon van Dijk, verder is het de gehele dag mogelijk om vragen over X-Plane 11 te stellen.
  • Vliegen met een Oculus Rift onder begeleiding van Marcel Doesburg.
  • Demonstratievluchten met de L049 Constellation (Connie) door Wim Hoogstraten).
  • Beide dagen is het mogelijk om vragen over Flightsimulator te stellen aan de aanwezige leden van de Staf.
  • En zoals gebruikelijk is het bij V-Bird mogelijk om zelf een stukje te vliegen waarbij er aan de kinderen na de vlucht een certificaat uitgereikt zal worden.

Websites
 • Dutchfs
  Sinds 1997 is Dutchfs de grootste Nederlandse flight simulator gerelateerde website. (www.dutchfs.com).
  Wij bieden onze leden en bezoekers tal van handleidingen en downloads, maar het zwaartepunt wordt gevormd door ons forum. Ruim 11.000 onderwerpen werden al besproken en nog altijd komen er vragen waarop wij een zo goed mogelijk antwoord proberen te geven.
  Eens per jaar vaardigt Dutchfs een aantal leden af die op het FSWeekend demonstraties geven, vragen
  beantwoorden en vooral belangstellenden kennis willen laten maken met het zelf virtueel vliegen. In ons geval vliegen we met Microsoft Flight Simulator X. U wordt daarbij geassisteerd door een aantal vaste medewerkers van Dutchfs.
  Microsoft Flight Simulator is zo veelomvattend dat we genoodzaakt zijn keuzes te maken. Er kan gevlogen worden met een breed scala aan toestellen, zowel civiel als militair. Wat betreft het militaire gedeelte zijn er vrij recente ontwikkelingen gaande waardoor het mogelijk is geworden de militaire toestellen ook daadwerkelijk te gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn.
  We hebben het hier over Tacpack in combinatie met FSX@War, beide addon programma’s voor FSX. Greencan zal dit gedeelte graag demonstreren en u in de gelegenheid stellen zelf wat doelen op de korrel te nemen met de Mirage 2000.
  Ook bieden we u de mogelijkheid elkaar het leven lastig te maken op een netwerkje met twee pc’s.
  FlipS is onze hardware specialist en heeft bovendien uitgebreide kennis van flight dynamics. Er zijn vliegtuigen waarin de real life piloot al snel het zweet in zijn handen heeft staan. Daar wil je in de flight simulator toch ook iets van beleven?

Mil Squadrons
 • VIRTUAL ROYAL NETHERLANDS AIR FORCE
  De vRNLAF is een groep enthousiaste flightsimmers, bestaande uit militairen en burgers, die het nabootsen van de echte Kon. Luchtmacht middels het “computervliegen” als gezamenlijke hobby hebben.
  Hierbij wordt gebruik gemaakt van Lockheed Martin Prepared (P3D).
  Voor de vluchten kan worden geput uit een luchtvloot van bijna alle types waarmee de KLu na de Tweede Wereldoorlog heeft gevlogen of nog vliegt. Hiermee kunnen desgewenst combi-formaties gevlogen worden.
  Zo zijn o.a. de S-11, Harvard, Hunter, Starfighter, F-16, KDC10, C130, Chinook, PC7, Apache en de F-35 beschikbaar. Ook het vliegen met een geleasde C17 behoort tot de mogelijkheden.
  Echter : in tegenstelling tot de Klu is het beleid van de vRNLAF gericht op het uitvoeren van diverse vluchten zonder gebruik te maken van wapengekletter, het gaat om het vliegen en niet om gevechtshandelingen, daarvoor wordt verwezen naar andere clubs met andere programma’s .
  De erkenning door de echte KLu vraagt om een serieuze en professionele uitvoering en uitstraling, maar het plezier van het met elkaar beoefenen van de hobby mag zeker niet onvermeld blijven.
  Daar waar andere virtual airlines zoals de KLM-VA en Transavia-VA zich bezighouden met het onderhouden van luchtverbindingen tussen punt A en B en dat over het algemeen in solovluchten doen, onderscheidt de vRNLAF zich hier door het feit dat formatievliegen als belangrijk onderdeel wordt gezien. De vluchten lenen zich daar uiteraard beter voor en bevorderen het saamhorigheidsgevoel en de teamgeest.
  De vRNLAF opereert onder de overkoepelende organisatie voor het virtueel online vliegen : IVAO.
  Wij maken gebruik van hun servers voor vliegen en communicatie.
  U bent van harte welkom op onze website www.vrnlaf.nl of op onze Facebookpagina
  https://nl-nl.facebook.com/vrnlaf/.Ons demoprogramma zaterdag / zondag :

  • 10:30 KLU HISTORIC FLIGHT (MET HARVARDS EN BEAVER) VFR OVER NL
  • 12:00 AIR TO AIR REFUELING (KDC10 MET F-16 EN F-35)
  • 13:30 SCRAMBLE ! (ONDERSCHEPPING BEAR MET F-16 EN F-35)
  • 15:00 HELI-OPS (MET CHINOOK, APACHE, NH-90)
  • 16:00 TACTICAL AIRLIFT (MET C130 EN C17)

  Vluchten duren 30-45 minuten, tussendoor “meet and greet” met de vliegers voor al uw vragen.
  De demo’s worden ondersteund door onze speaker Remco “Civil” Boudewijn.

 • 31st Virtual Fighter Squadron
  Het 31st Virtual Fighter Squadron nodigt alle bezoekers uit om kennis te maken met Falcon BMS en
  ons squadron. Falcon BMS is een militaire simulator gericht op de F-16.
  Elk uur geven wij een demonstratie met twee home-made F-16 cockpits. Zij zullen in een lokaal
  netwerk samen een missie vliegen en enkele onderdelen van het militaire vliegen tonen.Bent u enthousiast geworden en wilt u het ook eens proberen ? Dan hebben wij ook nog enkele
  bureau-cockpits klaar staan waarop u uw eerste vliegminuten kunt maken. Onze leden zullen u
  wegwijs maken.Voor de kinderen hebben we een aparte bureau-cockpit waar zij hun kunsten kunnen vertonen.Met deze 3 verschillende configuraties laten wij tevens zien dat je met Falcon BMS niet alleen een
  fantastische virtuele vlieghobby kunt hebben, maar dat je ook met cockpitbouw alle kanten op kunt.
  Wij kijken uit naar uw komst en wie weet vliegen we binnenkort samen in de virtuele wereld!

Panel / Aircraft / Scenery design / Hard & Software
 • FlightGear Flight Simulator
  Het FlightGear project is 20 jaar geleden ontstaan vanuit een groep vrijwilligers op het internet. FlightGear is een zogenaamd open source project: dit betekent dat alle ontwikkeling in de openbaarheid plaatsvindt en alle materialen van het project voor iedereen vrij toegankelijk zijn. Hoewel FlightGear lange tijd vooral interessant is geweest voor specialisten, begint het project de laatste jaren deze doe-het- zelf houding te ontstijgen door een sterke toename in aandacht voor gebruikersvriendelijkheid.FlightGear is al sinds 2005 aanwezig op FSWeekend en ook dit jaar zullen we weer acte de présence geven. Dit jaar zullen we speciale aandacht geven aan ons 20 jarig jubileum door enerzijds onze historie te belichten in een video presentatie en anderzijds de laatste ontwikkelingen van het programma te tonen in de vorm van doorlopende live demonstraties. We bieden bezoekers expliciet de mogelijkheid om zelf eens te vliegen met FlightGear en we staan ook continu klaar om al uw vragen over de interface tussen hard- en software te beantwoorden.Als open source project is FlightGear voor iedereen gratis te downloaden. Het project is daarom nog steeds interessant voor mensen die het leuk vinden om te knutselen. Volgens het principe “vele handen maken licht werk” zijn we dan ook continu op zoek naar potentieel geïnteresseerde vrijwilligers die het leuk vinden om mee te helpen FlightGear verder te ontwikkelen. Je hoeft niet te kunnen programmeren om mee te kunnen helpen. Naast software ontwikkelaars zijn we namelijk ook op zoek naar content ontwikkelaars: Denk hierbij aan het bouwen van 3D vliegtuigmodellen of gebouwen, het maken van texturen, of simpelweg het testen van betaversies. Interesse? Kom dan zeker eens praten met één van de leden van onze stand en zij helpen je graag op weg!Als dit smaakt naar meer, kan je ook onze live demonstraties bijwonen in de filmzaal: zie programma voor meer informatie.Voor meer informatie zie:
  www.flightgear.org
  forum.flightgear.org
  www.facebook.com/FlightGear/

Speciaal
 • Stichting Aviosim
  is integraal onderdeel van het Aviodrome.
  We hebben drie vaste simulators en een torensimulator die in het programma van het Aviodrome zelf staan. Mensen kunnen bij alle simulators in de rij aansluiten om een vlucht te maken.

Lezingen
 • Flightgear
  1.
  Presentaties in de filmzaal
  Dit jaar zal FlightGear haar 20-jarige jubileum vieren door o.a. een drietal presentaties in de Filmzaal van het Aviodrome te presenteren. Tijdens ieder van deze 30 minuten durende presentaties zullen we een ander aspect van FlightGear belichten. Het schema van de presentaties is als volgt:

  Zaterdag:
  12:00 A helicopter flight through time: Door middel van een spectaculaire helikoptervlucht door de Grand Canyon zullen we een aantal markante momenten in de geschiedenis van FlightGear in kaart brengen.

  14:00
  Launch time! De Space Shuttle is één van de meest unieke voertuigen ooit ontwikkeld! Startend als een raket, in een baan om de aarde als een ruimteschip en landend als een zweefvliegtuig is de Shuttle het enige herbuikbare bemande ruimtevoertuig wat tot dusverre ontwikkeld is. FlightGear is momenteel het enige simulatieplatform wat in staat is om alle aspecten van de Shuttle na te bootsen. In deze demo zullen we laten zien wat nodig is om een succesvolle lancering na te bootsen. Tip: Neem oordopjes mee, want FlightGear is in staat op het originele motor geluid te simuleren!

  16:00 Highlights of the World: In deze demo gaan we met een business jet een verzameling van onze favoriete plekken op aarde verkennen en toelichten hoe we deze locaties in FlightGear konden modelleren.

  Zondag:
  12:00 A helicopter flight through time: Door middel van een spectaculaire helikoptervlucht door de Grand Canyon zullen we een aantal markante momenten in de geschiedenis van FlightGear in kaart brengen.14:00 Launch time! De Space Shuttle is één van de meest unieke voertuigen ooit ontwikkeld! Startend als een raket, in een baan om de aarde als een ruimteschip en landend als een zweefvliegtuig is de Shuttle het enige herbuikbare bemande ruimtevoertuig wat tot dusverre ontwikkeld is. FlightGear is momenteel het enige simulatieplatform wat in staat is om alle aspecten van de Shuttle na te bootsen. In deze demo zullen we laten zien wat nodig is om een succesvolle lancering na te bootsen. Tip: Neem oordopjes mee, want FlightGear is in staat op het originele motor geluid te simuleren!

  16:00 Highlights of the World: In deze demo gaan we met een business jet een verzameling van onze favoriete plekken op aarde verkennen en toelichten hoe we deze locaties in FlightGear konden modelleren.

 • Uncertifiedpilot
  in deze lezing verwelkomen Tim Post (32 jaar) en Joost Bijlsma (22 jaar) nieuwsgierige bezoekers op het FSweekend. Zij geloven dat in ieder van ons een avontuurlijke piloot schuilt. Met inspirerende videofragmenten, spannende vliegverhalen en praktische handreikingen nemen zij jong en oud graag mee op reis door de wonderlijke wereld van hedendaagse vluchtsimulatie. Overweegt u piloot te worden? Of bent u nieuwsgierig naar wat ons juist aantrekt tot de romantiek van vluchtsimulatie? Dan mag u deze boeiende lezing echt niet missen.