Programma 2022

FlightSimulatorGroep Groningen5


Overzicht van demonstraties & tijden 5 & 6 November 2022

Civil Flightsim Clubs

Cockpitbuilders

Virtual Airlines

Websites

Mil Squadrons

Panel / Aircraft / Scenery design / Hard & Software

Online Networks

Speciaal

Lezingen


Civil Flightsim Clubs

• Dutch Flight Network

Wij vliegen samen online met Microsoft Flight Simulator via een eigen netwerk. Prepar3D, Flight Simulator X(ook Steam Edition), Flight Simulator 9 en X-Plane hebben een multiplayer-optie die het mogelijk maakt om samen op internet een tocht door de lucht te maken. Dat maakt het allemaal een stuk gezelliger, zeker als je ook nog over het freeware programma TeamSpeak 3 beschikt en zo met elkaar kunt praten. Met het programma JoinFS kunnen we elkaar zien vliegen tijdens verenigingssessies. Wij beschikken over een host programma op onze eigen DFN-server waardoor wij de mogelijkheid hebben om met alle FS versies en X-Plane tegelijk te kunnen vliegen.

Niet alleen piloten zijn welkom bij ons, maar ook mensen die de luchtverkeersleiding (ATC) willen verzorgen. Daarvoor gebruiken we het programma Euroscoop.

Naast het virtueel samenkomen hebben we ook regelmatig real-life meetings waarbij verschillende aspecten van vliegen aan bod komen, zoals een DFN-dag vol met lezingen en demonstraties, deelname aan het FlightSimulator-weekend in het Aviodrome , een spottersdag of zelfs meevliegen in een écht vliegtuig. Dit kan omdat enkele leden van onze vereniging een vliegbrevet hebben.

Wat maakt DFN zo bijzonder? Wij zijn laagdrempelig. Een gezellige sfeer vinden we belangrijk. Beginners en gevorderden zijn welkom. De regels van het vliegen worden soepel en flexibel toegepast. Wij blijven vriendelijk en geduldig. DFN-ers helpen elkaar.

In beginsel zijn er twee (avond-)sessies per week(op woensdag en zondagavond van 20.00 tot 22.00u). Daarnaast worden er incidenteel trainingssessies georganiseerd. Er wordt op zicht gevlogen (VFR) en op instrumenten (IFR). De communicatie via Teamspeak tussen de vliegers en de verkeersleiding verloopt, zoals gebruikelijk in de vliegwereld, in het Engels. De voertaal bij het “chatten” is Nederlands.

Met enige regelmaat voeren leden projecten uit. Zo hebben enkele leden zich verdiept in het vliegen met het “shard cockpit”- concept. Twee vliegers besturen dan één vliegtuig. De één als pilot flying en de ander als pilot monitoring.

Op dit moment zijn enkele leden bezig met het zelf bouwen van een overhead-panel waarbij ze gebruik maken van meerdere Arduino-computertjes.

Wij bieden allerlei nuttige en leuke informatie (in compacte vorm) via een eigen website www.dutchflightnetwork.nl , die voor een ieder toegankelijk is. Daarom wordt die website ook eenvoudig van opzet gehouden. Er zijn geen kosten verbonden aan het deelnemen aan het DutchFlightNetwork.

Wilt u lid worden?  Dan kan via onze website www.dutchflightnetwork.nl/index.php/nieuw-bij-dfn/lid-worden

Het zelf bouwen van een Forward Overhead panel voor de Boeing 737-800

Een half jaar geleden kwamen we met enige personen op het idee om het Forward Overheadpanel voor de B737-800 te bouwen. Ze zijn natuurlijk op diverse plekken  kant en klaar te koop maar zijn erg duur. We wilden dat op een low cost manier gaan doen. Er bleek freeware software te zijn om dit te maken met behulp van de microprocessor Arduino. Allereerst maar eens een proef project gemaakt om te kijken hoe de hardware en software werkte.  Dat was een succes. Alle schakelaars van verlichting, engine start, en fuelpumps werkten. Dus de vraag kwam toen op: “Wat hebben we nodig”. We kwamen uit op ongeveer  88 schakelaars van verschillende soorten en 80 LED-jes. Tevens hadden we daarvoor nodig 6 x Arduino 2560 microprocessor-boards  met 52 digitale poorten en dus ruim 300 draadjes om aan te gaan leggen. Zoals gezegd:  de software voor de Arduino en koppeling met P3D, FSX en Xplane is ook freeware. Tevens  zijn we op het internet op zoek gegaan  naar de schakelaars voor lage prijzen. Er moeten uiteindelijk 3 panelen gebouwd worden voor de 3 deelnemers. Op de stand hebben we nu het prototype staan waarvan alle schakelaars en hopelijk de LED-jes functioneren. Het eenvoudigste zou zijn om de LED-jes direct aan de schakelaars te koppelen maar dat wilden we niet om de functionaliteit zo goed mogelijk te simuleren. Dus kom rustig kijken en uiteraard beantwoorden we alle vragen.

Het Forward Overhead Panel Project team(FOPP-team) of DutchFlightNetwork

Aart Bekendam

Henny Horenberg  

René Obbink 

 

• FlightSimulatorGroep Groningen

De FlightSimulatorGroep Groningen bestaat uit 44 leden en komt maandelijks op de laatste maandag van de maand bij elkaar.

Op deze avonden wordt altijd een presentatie gehouden over een onderwerp , dat betrekking heeft op de flightsimulator.
Tevens kan een ieder in de “technische rondvraag” een vraag of een probleem aan de orde stellen. Ook wordt er binnen onze groep een aantal malen per week online met elkaar gevlogen.
Wij willen op het Fsweekend onze FlightSimulatorGroepGroningen promoten en de bezoekers in de gelegenheid stellen zelf achter de joystick te kruipen om vanaf Eelde EHGG vluchten te maken boven Groningen. Zowel met een vliegtuig als met de traumaheli. Daarnaast willen we ook graag met de bezoekers kennis uitwisselen en op vragen antwoorden geven.

Er wordt dan zowel P3D als MSFS aan de orde gesteld.

• HCC!Flightsimulator

Bij HCC!Flightsimulator staat niet één simulator of vliegtuigtype centraal, maar proberen we juist zo breed mogelijk te blijven.
Dit kunnen we doen doordat er onder onze leden voor alles wel een expert rondloopt.

Op het Flightsimulator Weekend presenteren we dit jaar diverse simulatoren, waaronder FSX, Prepar3D, XPlane 11, DCS World en de zweefvliegsimulator Condor Soaring 2.
Wij nodigen bezoekers uit om zelf plaats te nemen achter één van de setups of in één van onze cockpits om zelf onder professionele begeleiding een vlucht te maken in één van bovenstaande simulatoren.
De mogelijkheden zijn divers: stap in een zweefvliegtuig en probeer op de thermiek zo lang mogelijk in de lucht te blijven, vlieg boven Nederland in een virtuele Cessna of Boeing 737, of neem plaats in een L-39C of Yak-52 trainingsvliegtuig voor een echte virtuele lesvlucht onder toezicht van een meevliegende instructeur.

Daarnaast lopen er ook mensen rond om uw vragen te beantwoorden of u te koppelen aan een van de vliegers voor meer uitleg.

• FS Groep NHN

Sinds enkele jaren vallen wij onder de landelijke HCC Flightsimulator IG. Onze groep heeft bijeenkomsten in Schagen elke 4e zaterdag van de maand. muv Juli en December.
Voorts hebben we elk eweek een online vlucht via het netwerk van IVAO.
Onze demo zal bestaan uit het beantwoorden van vragen over het fenomeen flightsim en het daadwerkelijk achter de knuppel laten van de mensen. 

• Flight Simulator Club Belgium – FSCB –

Kom kijken hoe wij vliegen met beide voeten aan de grond.
Je zal versteld staan hoe realistisch dit is.
Wil jij het ook eens proberen? Sommige cockpits staan er voor jullie.

Verschillende leden bouwden zelf een cockpit en zij zullen u met alle plezier adviseren over deze mogelijkheden. 

Als software gebruiken we MS2020, Prepare3D, X-Plane

Leden ontvangen tien keer per jaar het clubblad “Airmail”. Ze zijn ook van harte welkom op de maandelijkse meetings te Grimbergen.
Raadpleeg onze website http://fscb.be voor onze activiteiten.

Op de meetings wordt uitleg gegeven over alles wat te maken heeft met de flightsimulator. Welke computer of welke software moet je kopen?
We geven informatie over luchtvaartprocedures, internetvliegen, enz . 

Aansluiten kan ook vandaag tijdens de FS dagen. U betaalt dan €25,00 in plaats van €30,00.

 

• Flightsimulatorgroep HCC Haaglanden

Tijdens het flightsimulator weekend 2022 laten we de veelzijdigheid van van onze flightsimulator hobby zien.
Er zal daarom met verschillende flightsimulatoren worden gevlogen, waaronder FSX, X-Plane 11 en Prepar3D.
We gaan met zal er met zowel airliners, general aviation en helikopters vliegen.
Met de helikopter zullen er ook sightseeing vluchten boven Londen, Parijs en San Francisco worden gemaakt, waarbij we natuurlijk een over een aantal bezienswaardigheden zullen vliegen.
Verder wordt men in de gelegenheid gesteld om kennis te maken met het vliegen met een VR-bril.
Dus voldoende om naar uit te kijken.

Tot ziens op onze stand.

• X-plane heli

Kom gewoon kijken en dan weet U waarom vliegen met helikopter zo mooi is
De vluchten voor de dag zijn:
LIPZ: Venetië vliegen door de gondels van Venetië, verkennen, landen op San Marcoplein
KBOS: Boston vliegen tussen de gebouwen, verkennen, landen op de gebouwen
LIMW: Aosta circuit vliegen tussen de bergen, autorotation demo
LSGS: Sion pendelen tussen ziekenhuis(LSHS) en Sion en beetje rondvliegen
KSFO: San Francisco touring vlucht oa Alcatraz

Vlucht schema bij benadering (afhankelijk van uw belangstelling)

10:00 – 10:40 LIPZ
10:45 – 11:25 KBOS
11:30 – 12:10 LIMW
12:15 – 12:55 LSGS
13:00 – 13:40 KSFO

13:45 – 14:25 LIPZ
14:30 – 15:10 KBOS
15:15 – 15:55 LIMW
16:00 – 16:30 LSGS
16:30 – 17:00 KSFO


Cockpitbuilders

• MobiFlight

Open source project om met standaard hardware zelf een betaalbare cockpit te bouwen.

7Tair

De afgelopen jaren is de virtuele luchtvaarmaatschappij 7Tair een vaste gast op het FlightSim Weekend. In hun DC-3 cockpit krijgen kinderen (en ja, alleen kinderen!) de kans om tien minuten lang een oude propellorkist te vliegen.

Geen geavanceerde computertechniek in de cockpit, maar kijken naar analoge meters en aanvoelen wat het vliegtuig doet. Zelf sturen en leren dat echt vliegen een kunst is en geen spelletje.

Een DC-3 is geen staaljager en door kinderen te laten merken dat je echt rekening moet houden met de grenzen die de techniek heeft, leren ze tijdens het vliegen niet alleen sturen, maar ook dat techniek ook alleen maar een gereedschap is. De piloot is de baas, ook in een modern vliegtuig!

Zoals elk jaar, is de cockpit ook ditmaal weer wat verder ontwikkeld. Een compleet nieuw gebouwde throttle quadrant zorgt voor een bijna levensecht gevoel bij de bediening. Alle reden voor kinderen om te komen vliegen en ouders en belangstellenden om te kijken hoe de nieuwe installatie is gemaakt.

De F-16 flight simulator.     Viper-Charlie

Al vanaf jonge leeftijd gaat mijn interesse uit naar vliegtuigen, en met name “straaljagers”. Hoe zou het zijn om met zoiets te mogen vliegen ?

De kans om in een echte F-16 te mogen vliegen is zo goed als nihil. Dus in 2014-2015 begon ik met mijn project, het bouwen van een Flightsimulator  “F-16 inspired”. Het moest een ware grootte hebben dus schaal 1 op 1, en met  zoveel mogelijk echte switches en instrumenten. Dus de cockpit is dan niet alleen een exacte kopie, maar ook alle en knoppen moeten fysiek aanwezig en werkend zijn,  als ook de instrumenten. De simulator wordt dan ook voorzien van “shakers” die de trillingen doorgeven tijdens taxi, runway en landing, maar ook in de lucht…

• STARFIGHTER F-104 DEMO TEAM

De F-104 cockpit is bijna helemaal opgebouwd met originele onderdelen.Tijdens het FSweekend geven we doorlopend demonstraties met gebruik van de volledige vliegers uitrusting van de KLU, met pak, helm en zuurstofmasker.De instrumenten en panelen in de cockpit zijn voorzien van de originele verlichting wat een spectaculair beeld geeft.

vanwege de gevoelige apparatuur en complexiteit van de cockpit is het niet mogelijk om er zelf plaats in te nemen.

Vanwege de gevoelige apparatuur en complexiteit van de cockpit is het niet mogelijk om er zelf plaats in te nemen.

Buiten onze demo’s geven we ook uitleg over alles wat u maar wilt weten.

Leon Sleegers, Wouter Heines Starfighter demo Team.

• Moving game chair

Ik hou van FlightSimmen en na het zien van wat YouTube filmpjes, besloot ik mijn eigen motion simulator te maken. In plaats een cabine te bouwen, maak ik gebruik van VR. Samen met de bewegingen geeft dit voor mij de meest realistische weergave van het vliegen weer.
Ook U kunt kennismaken met vliegen in VR. Kom naar ons FS weekend!

PH-SRU Flightsimulator

Na zijn pensioen bj vliegclub Rotterdam kwam de PH-SRU als wrak bij ons binnen. In 5 jaar tijd hebben wij de romp als onderdeel van een schoolproject vervolgens tot een volledig nieuwe cockpit omgetoverd. Af is zo’n project natuurlijk nooit maar alhoewel de middelbare-school intussen achter ons ligt proberen wij toch af en toe wat tijd vrij te maken om verder te klussen. Vandaag de dag cruiset de Piper-Cherokee zo nu en dan door Nederland om iedereen de kans te geven eens achter de yoke van een vliegtuigje plaats te nemen.

Het FS-weekend is voor de PH-SRU is weer een mooie gelegenheid de upgrades van het afgelopen jaar te laten zien, nieuwe ideeën op te doen en oude ideeën nieuw leven in te blazen.  Tijdens het weekend staat de sim in ieder geval klaar om iedereen die lenig genoeg is om zich in de piloten stoel te wurmen een rondje te laten vliegen. Verder nemen wij u graag mee in -een stukje van- het bouwproces en beantwoorden wij natuurlijk graag al uw vragen over de sim of het bouwen ervan.

• Simprojects Bewegings cockpit demonstratie

Dit is een volledig zelfgebouwde simulator, met 3 LCD schermen voor scenery en de vliegtuig meters zijn weergegeven op twee extra LCD schermen. The stuur joke heeft een krachtig force-feedback systeem dat the stuurknuppel krachten dynamisch verandert tijdens de vlucht. Een special Shaker systeem voegt vibraties toe zoals wiel vibratie, landings schokken, motor vibratie, landings gestel schokken en overtrek schudden.

Het  bewegings platform geeft een extra gevoel van vlucht door middel van verticale beweging tijdens turbulentie, rotatie en kantelen tijdens bochten en versnellen of remmen. The simulator draait nu op FSX, en kan elk vliegtuig simuleren.

Alle FSweekend bezoekers kunnen een vlucht (start en landing) maken (van kleine kinderen tot volwassenen (maximal gewicht 85kg).

 

• Inholland Flightsim Delft & E-Flight Academy

Tijdens het FSweekend in Lelystad kunt u kennis maken met de geëlektrificeerde Viking DragonFly simulator van FlightSim Delft en de Pipistrel Velis Electro simulator van E-Flight Academy. Deze unieke simulatoren beschikken over:

3-DOF Motion Platform van Motion Systems
De Varjo XR-3. De meest high-end VR-headset ter wereld
Speciaal in de Pipistrel Velis Electro Simulator:

Identieke kijk- en zithoeken zoals in het echte vliegtuig in een volwaardige cockpit
Force feedback in de primary flight controls 

Op het FSweekend zal het mogelijk zijn om met de 2 simulatoren in formatie te vliegen. Deze simulatoren zijn gebouwd door studenten van de Hogeschool Inholland Delft van de studie Luchtvaarttechnologie onder Project DragonFly, waarbij de Pipistrel Velis Electro is doorontwikkeld bij de E-Flight Academy.

 

• VR-flightmotion 

Wij van het VR-flightmotion project demonstreren onze aanpak voor de combinatie van Virtual Reality (o.b.v. HP Reverb II) in combinatie met een drietal lineaire actuatoren. We hebben wat voorbeeld bewegingen geprogrameerd om de kracht en de souplesse van de actuatoren te demonstreren.

Daarnaast kunnen we de opstelling ook koppelen aan MSFS2020 en laten zien dat het motionplatform de motion cues kan genereren die horen bij de actuele vliegbewegingen.

Ook nemen wij een demo opstelling mee van een control-loading voor het simuleren van stuurkrachten. Het is een één kanaals opstelling (PITCH) die we met parameters kunnen modificeren. Het model is ontleend aan een massa-veer-demper systeem.

 


Virtual Airlines

• KLM-VA VFR Academy

Parallel aan het FS Weekend 2022 lanceert de KLM-VA voor haar piloten een nieuw initiatief: de KLM-VA VFR Academy.

De opzet is om belangstellende piloten de basis van het vliegen volgens visual flight rules en de communicatie met de luchtverkeersleiding bij te brengen door middel van schriftelijk materiaal en uitgebreide aanwijzingen en voorbeelden, inclusief geluidsfragmenten op de website.

Helemaal nieuw is de organisatie van gezamenlijke kleinschalige events om het geleerde in de praktijk te brengen. Door deze aanpak vervalt de vrijwel niet te realiseren noodzaak om met vrijwilligers één op één  les te geven aan aankomende VFR-vliegers.

De eerste events zijn gepland in Nederland. In de toekomst zullen ook events in geselecteerde regio’s in het buitenland worden gepland.

Tijdens het FS Weekend zullen we onze plannen presenteren en kunnen belangstellende KLM-VA-piloten zich direct inschrijven voor de eerste cursus.

 

• V-Bird VA Group

V-Bird Virtual Airline zal aanwezig zijn met een aantal opstellingen, waar we graag doorlopend demonstraties op geven.
U kunt bij ons als bezoeker ook zelf achter het stuur kruipen, en ervaren wat vliegen is. Er zal worden gevlogen met de flight simulators: FSX en X-Plane.
Leuk voor de kids: Als ze een goede landing maken of een circuitje succesvol gevlogen hebben, krijgen ze een “brevet”. Een leuk aandenken, en wellicht als opstap naar het Flight Simmen en / of echt leren vliegen.

Zo hebben we bijvoorbeeld een opstelling waar u kunt vliegen in “virtual reality”, dus met een VR bril op. Dit geeft veel meer immersie in het vliegen. Je zit als het ware in de cockpit zelf.
Voor de gevorderde Flight Simmer is er een opstelling van een PC met Xplane11 en Opencockpitsmodules. Hierin zal onze V-Birder Kees Aarts laten zien dat je in X-Plane 11 de Opencockpits modules met 2 gratis plugins en een java script kunt laten werken. Je hebt hier dus geen SIOC en OC4BA voor nodig.

Veel mensen kunnen het zich niet veroorloven in deze tijd om een redelijk presterende PC te kopen met allerlei randapparatuur. Daarom is er een “low budget” opstelling (Laptopje) aanwezig met FSX als Flight Simulator, en met een joystick aangesloten. Een minimale opstelling, en er is prima mee te vliegen.

Graag vertellen wij u meer over deze leuke hobby en wat de toegevoegde waarde is om te vliegen voor een virtuele vliegmaatschappij, dat wat wij zijn. Wat geeft een virtuele vliegmaatschappij voor toegevoegde waarde aan de hobby Flight Simulator. Dat vertellen wij u met alle plezier, als u onze stand bezoekt. Graag zien we u bij onze stand op 5 en 6 november 2022 in het Aviodrome, op vliegveld Lelystad.

 


Websites

• FSELITE

FSELITE    Is aanwezig om interviews te maken op het FSweekend.

• SHONEYGAMING Twitch Kanaal

Shoneygaming is opgezet door mij, Shoney, met als doel om in Microsoft Flightsimulator 2020 met een Cessna 172 Skyhawk G1000 (de Cessna beschikbaar in de standaard uitvoering) om naar ELK land ter wereld te vliegen waar mogelijk.
In September 2020 begonnen vanuit Lelystand, ben ik reeds door heel Europa gevlogen en ben nu bezig elk land in Afrika te bezoeken.
Het doel van de vlucht en het Twitch kanaal was om gelijk denkenden te vinden die het leuk vinden om tijd met elkaar door te brengen en een positieve invloed op de MSFS community te hebben.
Tot op heden mag ik zeggen dat onze missie aardig slaagt.
Streams zijn op Woensdag, Donderdag en Vrijdag vanaf 13:00 Nederlandse tijd (CEST) en duren meestal 2 tot 3 uur waarbij een aantal mensen van over de hele wereld met regelmaat mee vliegt.
De voertaal van het kanaal is Engels daar wij een wereldwijd publiek bedienen.

Ik verwacht dat de totale vlucht 5 jaar zal duren waarbij we ongeveer 600,000 km zullen afleggen.

https://www.twitch.tv/shoneygaming

Mil Squadrons

• 31st Virtual Fighter Squadron.

Het 31st VFS is na 4 jaar afwezigheid dit jaar present in het Aviodrome met 3 desktop-cockpits waarop wij demo’s vliegen met de F-16 en waarmee serieus geïnteresseerden een vlucht kunnen maken. 
Door onze 1:1 begeleiding kunnen we aspirant-vliegers snel wegwijs maken in een demo vlucht waarin veel facetten van een echte vlucht aan bod komen. Ook kunnen wij u alles vertellen wat er allemaal (niet) komt kijken bij onze hobby.
Ook hebben wij een kiddie-setup waarmee kinderen in korte tijd ongelimiteerd vanuit een F-16 raketten kunnen afvuren op vijandelijke doelen.

Panel / Aircraft / Scenery design / Hard & Software.
  Meer info van de commerciële deelnemers op de Engelstalige pagina.

• Virtual Flight Center

Wie zijn wij:
Altijd al willen weten hoe het is om jachtvlieger te zijn? Bij Virtual Flight Center kan je dit op een leuke en realistische manier ontdekken. Bereid je missie zelf voor en stap vervolgens in een VR vluchtsimulator om je missie te vliegen. Je resultaten worden getoetst aan anderen. Succes!

12 minuten demo missie
Virtual Flight Center stelt zijn simulators tijdens het FSweekend 2022 beschikbaar voor het publiek. Spelers worden in de gelegenheid gesteld om voor 12 minuten een demo missie te vliegen. In deze missie “who is the best” moet de speler zoveel mogelijk en zo snel mogelijk alle targets vernietigen. Wil je alvast op je missie voorbereiden, ga dan naar onze website en download je missie producten.

Intekenlijst
Maar wees er snel bij omdat we met twee intekenlijsten werken. Een lijst voor de ochtend met 4 slottijden en een lijst voor de middag met vier slottijden. Elke slottijd kunnen 2 spelers tegelijk vliegen. Kom zelf langs onze stand om jezelf in te schrijven. We hopen je snel te zien op zaterdag of zondag.

• FlightGear Flight Simulator

Het FlightGear project is 25 jaar geleden ontstaan vanuit een groep vrijwilligers op het internet. FlightGear is een zogenaamd open source project: dit betekent dat alle ontwikkeling in de openbaarheid plaatsvindt en alle materialen van het project voor iedereen vrij toegankelijk zijn. Hoewel FlightGear lange tijd vooral interessant is geweest voor specialisten, begint het project de laatste jaren deze doe-het- zelf houding te ontstijgen door een sterke toename in aandacht voor gebruikersvriendelijkheid.
FlightGear is al sinds 2005 aanwezig op FSWeekend en ook dit jaar zullen we weer acte de présence geven. Dit jaar zullen we speciale aandacht geven aan ons 25 jarig jubileum door enerzijds onze historie te belichten in een video presentatie en anderzijds de laatste ontwikkelingen van het programma te tonen in de vorm van doorlopende live demonstraties. Dit jaar zullen we hierbij speciale aandacht geven aan de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van scenery onze demo machines zullen speciaal voor FSWeekend u een voorproefje bieden van onze nieuwe scenery engine en hierbij gebruik maken van een speciaal voor FSWeekend ontwikkelde versie van de Nederlandse scenery data.
We bieden bezoekers expliciet de mogelijkheid om zelf eens te vliegen met FlightGear en we staan ook continu klaar om al uw vragen over de interface tussen hard- en software te beantwoorden.
Als open source project is FlightGear voor iedereen gratis te downloaden. Het project is daarom nog steeds interessant voor mensen die het leuk vinden om te knutselen. Volgens het principe “vele handen maken licht werk” zijn we dan ook continu op zoek naar potentieel geïnteresseerde vrijwilligers die het leuk vinden om mee te helpen FlightGear verder te ontwikkelen. Je hoeft niet te kunnen programmeren om mee te kunnen helpen.
Naast software ontwikkelaars zijn we namelijk ook op zoek naar content ontwikkelaars: Denk hierbij aan het bouwen van 3D vliegtuigmodellen of gebouwen, het maken van texturen, of simpelweg het testen van betaversies. Interesse? Kom dan zeker eens praten met één van de leden van onze stand en zij helpen je graag op weg!
Als dit smaakt naar meer, kan je ook onze continue doorlopende demonstraties bijwonen.
Voor meer informatie zie:
www.flightgear.org
forum.flightgear.org
www.facebook.com/FlightGear/

• GeoFS

GeoFS is een gratis onafhankelijk Flightsimulator programma dat draait binnen een webbrowser en op een mobiel apparaat.
Gebouwd bovenop globale geografische data, geeft GeoFS toegang om de hele wereld te verkennen, in multiplayer zonder iets te installeren.
Op het FSweekend zullen we de nieuwste release 3 met veel verbeteringen waaronder, betere atmosferische verstrooiing, met beter water en wolken, ook de nieuwe radio navigatie en nieuwe vliegtuigen waaronder de DHC-2 Beaver en de legendarische P-28 zullen we demonstreren.

•  Varney Airways Old US Airway route scenery

We maken freeware scenery voor MSFS, en scenery objecten voor MSFS in Blender, en verwerken deze in het recreëren van de oude Airmail routes in de USA.
De post werd in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw met vliegtuigen over het continent vervoerd.
Als navigatie hulpmiddel werd een stelsel van roterende lichtbakens en pijlen ingericht, om de piloten in de gelegenheid te stellen de post vanuit ‘main hubs’ te vervoeren.
Om te beginnen hebben we de volgende routes gemaakt: CAM5 (Salt Lake City naar Pasco via Boise), CAM32, (Portland naar Spokane via Pasco).
Op deze route hebben we ook enkele kleine vliegvelden gemaakt, waarop een tussenlanding gemaakt kon worden.
Tijdens het FS weekend gaan we CAM8 maken (Portland naar Seatle)

Dit komt overeen met het contract van Varney Airlines.

 

• Aerosoft

  Wij zullen er zijn met met demo opstellingen van FS2020 en X-Plane 12 en met de verkoop van hardware van o.a. Honeycomb, RealSimGear, en div  softwarepakketten.

 • Honeycomb

Honeycomb is aanwezig met de nieuwste hardware  https://flyhoneycomb.com/

• Sim Innovations

Wij van Sim Innovations zijn blij na al die jaren weer aanwezig te zijn op FS Weekend om oude bekenden te zien en nieuwe vliegsimulatie enthousiasten te ontmoeten.

Sim Innovations ontwikkelt de krachtige software genaamd Air Manager, het hart van jouw thuis simulator. Van een enkel (touch) scherm tot een volledig nagebouwde cockpit, Air Manager kan het allemaal. Virtuele instrumenten panelen en hardware input en output met behulp van Arduino’s en Raspberry Pi’s.

Dit alles demonstreren wij met een kleine touch screen cockpit, welke geconfigureerd kan worden voor meerdere type vliegtuigen. Kom gerust een rondje vliegen en wij staan klaar voor een uitgebreidere demonstratie en om al uw vragen te beantwoorden.

• Flight Illusion

Ook dit jaar zijn wij weer aanwezig om onze uitgebreide range producten van hoge kwaliteit te presenteren.

Wij zullen wederom wat voorraad mee brengen naar het Aviodrome voor directe verkoop. Indien u bepaalde producten wilt aanschaffen en reserveren stuur ons dan een email naar info@flightillusion.com zodat we dit kunnen voorbereiden en dat u uw bestelde items mee kunt nemen gedurende het FSWeekend. Kom en bezoek onze stand!

• JaHeLi Simulator

JaHeLi Simulator “Website voor simulator elektronica en onderdelen” is in April 2022 door Jan-Hein Liebregts gestart met het promoten van zijn uitstekend gebouwde DCS IO Boards en andere elektronische simulatie Cockpitonderdelen.
Om onze individuele producten nog verder te promoten hebben Jan-Hein, Viper-Charlie (Felix Gayet) en Ridder-Panels (Maarten de Ridder) de handen ineengeslagen in de JaHeLi Website.
Felix bezit de kunst van het reproduceren van lookalike F16-onderdelen als een natuurlijk iets. Gedetailleerd en perfect zijn een van zijn sleutelwoorden. Maarten beheerst de kunst van het maken van Laser gegraveerde 3D panelen in zijn Schuurtje. Het maken van panelen is niet nieuw, maar het creëren van replica Cockpitpanel met verlichting inbegrepen zoals de real deal is nog niet eerder zo gedetailleerd gelukt.
Samen zijn ze er trots op om de JaHeli “Website voor simulatorelektronica en onderdelen” tot een succes te maken en u van dienst te zijn om geweldige producten te maken.

• Prosim-AR

ProSim Aviation Research, wij zijn de ontwikkelaars van de ProSim737 en ProSimA320 Professional Simulator Suites. Onze software is specifiek ontwikkeld voor cockpit building. Dit vind je terug in onze eenvoudige installatie, maximale compatibiliteit, buitengewoon realisme, grafische gebruikers interfaces. Ontspan en neem de volgende stap met je hobby.

• FlightDeck

FlightDeck is de all-in-one StreamDeck plugin voor Microsoft Flight Simulator 2020, X-Plane 11/12 en Prepar3D, vlieg als een pro met deze ultieme FlightSim companion. Gebruik fysieke knoppen voor je parking brake, landing gear, flaps, camera posities, autopiloot, radio bediening, verlichting en meer.

FlightDeck komt met 30 standaard profielen voor de reguliere Stream Deck en Stream Deck XL. FlightDeck bevat meer dan 1100 unieke iconen.

Naast de standaard profielen zijn er extra add-ons beschikbaar zoals voor de PMDG 737, Aerosoft CRJ en PMDG DC-6.

• FlightsimWebshop

FlightsimWebshop is blij om eindelijk weer aan FS Weekend mee te mogen doen. We hebben gelukkig weer een aantal gave demo’s en promo’s voor jullie.

In samenwerking met Thrustmaster ontvang je, bij besteding van € 100,00 aan Thrustmaster producten, het aankoopbedrag van je Aviodrome ticket (een maal per persoon) van ons retour. Vraag naar de voorwaarden bij onze stand.
Daarnaast geven we een aantal keer drie maanden PC Game Pass weg (gesponsord door Microsoft). Met PC Game Pass speel je Flight Simulator en honderden andere games helemaal gratis.

Op onze stand probeer je de nieuwste Next Level Racing Flight Simulator seat uit. We hebben op deze seat het Boeing Yoke Pack gemonteerd zodat je deel kan nemen aan de Boeing landing challenge. Je probeert dan direct het Sim Game Screens Ultimmersion//180 gebogen projectiescherm uit, dat zorgt voor een intensieve beleving van jouw favoriete simulatie games.
Microsoft Flight Simulator is op zowel PC als Xbox uit te proberen op onze stand. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door Thrustmaster en Turtle Beach die hun nieuwste hardware op onze stand beschikbaar stellen.
En over nieuwe hardware gesproken: ook de Loupedeck zal op onze stand beschikbaar zijn. Loupedeck is een button box met draai-/drukknoppen die je volledig naar eigen inzicht kan programmeren, zodat je jouw MSFS-shortcuts binnen handbereik hebt.

Tenslotte hebben we Virtual Fly uitgenodigd om naast onze stand een demonstratie te geven van de Solo GA én (ook) nieuwe Switcho hardware.
Deze hardware is direct aan te schaffen bij onze stand.

Je vindt ons, zoals altijd, in de centrale hal, tegenover het Aviodrome restaurant

 

Online Networks

• Dutch VACC / VATSIM

De Dutch VACC is het Virtual Area Control Centre voor Nederland op het VATSIM-netwerk. De Dutch VACC verzorgt virtuele luchtverkeersleiding binnen de Amsterdam FIR, inclusief Amsterdam Airport Schiphol en de regionale luchthavens binnen Nederland op een zo realistisch mogelijke manier. Kom gerust langs bij onze stand voor een demonstratie van onze ATC-diensten, informatie of een praatje!

 


Speciaal

•  Aviodrome simulators

Deze staan in een vaste opstelling in de Aviodrome
We hebben 2 vaste simulators, Mensen kunnen bij de simulators in de rij aansluiten om een vlucht te maken.

 


Lezingen
Presentaties in de Cargo ruimte van de Boeing 747.

•  How I build my motion simulator  zaterdag en zondag 13:00 uur in het Engels

Geer Assink, In deze presentatie laat ik kort zien hoe ik mijn motion simulator gebouwd heb en wat er zoal bij komt kijken.

•  MobiFlight zaterdag en zondag 14:00 uur in het Engels

Starten met MobiFlight.
Sebastian, van het MobiFlight team introduceert het MobiFlight platform, en demonstreert hoe je gemakkelijk je ervaring met de flightsimulator kan vergroten, door gemakkelijk de in en uitgangen te bedienen met zelfgemaakte hardware, door deze met een paar muis clicks toe te voegen, en te gebruiken. MobiFlight werkt met de welbekende en betaalbare Arduino boards. en werkt nu ook met X-Plane

• MobiFlight zaterdag en zondag 15:00 uur in het Engels

MobiFlight – Zelf panelen bouwen, los of voor in de cockpit
Tuomas, van het MobiFlight team laat verschillende werkwijzen zien voor het ontwerpen en bouwen van zelfgemaakte panelen voor gebruik met de Flightsimulator, en in je home Cockpit.

 

Presentaties in de Film Zaal

•   FlyByWire & Dutch VACC VATSIM   zaterdag en zondag 13:00 uur in het Nederlands

Dimitry   Blauw, Ontdek het VATSIM netwerk met FlyByWire

 

•  X-Plane     Alleen zaterdag 15:00 uur  in het Engels door Thomson Meeks   X-Plane 12 Early Access Update.

Join Laminar, Research to hear about the progress made so far during X-Plane 12 Early Access, learn about the path to official release and what’s coming next